viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.11.22 @ 11:17

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bio je neposredno prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru gost emisije “Hrvatska za 5” Branimira Bilića na HRT-u. Tema razgovora bila je promicanje izvrsnosti, zajedništva i istinskog domoljublja.

Zašto je Hrvatska nogometna vrsta najbolji hrvatski brend?

OGLAS

– Hrvatski sportaši i reprezentacija najjači su naš brend, po tome smo prepoznatljivi još od bronce 1998. i posebno nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine, gdje smo zadivili cijeli svijet borbenošću i kvalitetom, ali u prvom redu domoljubljem i poniznošću. Pokazali smo cijelom svijetu kako se bori za svoju državu. Najvažnije je da hrvatska reprezentacija ima kvalitetu i sjajne igrače.

OGLAS

Zašto je sramota izvjesiti hrvatsku zastavu?

OGLAS

Tko ga je naučio jednostavnosti?

– Jednostavnost je najteža, mi svi kompliciramo i tražimo probleme. Jako je teško biti jednostavan, a opet je tako lako. Zašto izmišljati toplu vodu kad nema potrebe za tim? Živimo u prelijepoj državi, ali stalno se dijelimo, imamo neke poglede koji nisu dobri. Fali nam zajedništva, fali nam domoljublja. Treba to pokazati, boriti se za domovinu na razne načine, istaknuti zastavu kad je praznik. Zašto ne pokazati ljubav i na takav način? Zašto je nas sramota stavljati hrvatsku zastavu, ako treba i svaki dan? Zato je hrvatska reprezentacija za mene svetinja, ona to čuva, ona se bori za to. U svojoj smo državi, zašto bih se bojao pokazati da sam katolik i vjernik? Dok sam ja u reprezentaciji ona će biti mjesto okupljanja svih Hrvata i svih navijača.

Sve u životu zahvaljujem Bogu i obitelji

Koliko Daliću znači obitelj i domovina, a koliko novac? Poznato je da je nakon Rusije imao bogate ponude, no ostao je u Hrvatskoj…

– Puno puta sam rekao, za sve što sam napravio u životu zahvaljujem Bogu i obitelji. Ne kažem da sam idealan, imam ja svojih minusa i problema, no meni je to jako važno u životu. Kad sam morao ići po egzistenciju svojoj obitelji išao sam u Saudijsku Arabiju da nešto zaradim. Nakon SP-a bilo je zaista velikih ponuda, milijunskih, ali ja sam propagirao svojim nogometašima zajedništvo u Rusiji, i što bi onda o sebi rekao tim mladim ljudima da sam odmah otišao za velikim novcima? Naša je država lijepa i sigurna, ali smo si sami najveći protivnici.

Kako Dalić pomaže potrebitima i siromašnima, djeci i bolesnima?

– Kad god je moguće uključujem se u akcije, ne odbijam i pokušavam se uključiti u humanitarne akcije koliko god mogu. Ima puno ljudi kojima je potrebno, na primjer ja kao vrhunski trener dobivam plaću od HOO-a i tu cijelu plaću dajem u humanitarne svrhe. Toga nam fali, moramo biti osjetljiviji i pomagati više.

Sve kreće od obitelji

Čega se Zlatko Dalić u životu najviše držao?

– Svima nama sve polazi iz obitelji, kućni odgoj i vrijednosti. Otac i majka su me poslali u svijet ne znajući gdje idem, samo je bilo bitno da ne osramotim obitelj. Moj put bio je protkan time da napravim nešto, da se ne vratim u Livno kao netko tko nije uspio. Male sredine znaju osuditi i ja sam išao samo prema naprijed. Moj odgoj je vjera, vjernik sam i katolik i to mi daje snagu.

Hodočastio je nedavno u Međugorje?

– To je bio moj zavjet i privatna stvar, nisam to htio davati u javnost. Živim najljepše dane svoje sportske karijere i zahvalan sam za to, zbog toga sam sretan i ponosan.

Oglasi
LM