viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.10.22 @ 08:40

Sinoć je na Hrvatskoj radio televiziji održana popularna emisija Otvoreno u kojoj su sudjelovali predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, glasnogovornik Vlade RH Marko Milić, član Uprave GNK Dinamo Zagreb Krešimir Antolić i Pomoćnik pročelnice Ureda zagrebačkog gradonačelnika Željko Matijašec. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić rekao je da Hrvatska ima najlošiju infrastrukturu kad su u pitanju stadioni te da se mora poraditi na tome.

– Rezultati su odlični. Od 2018. godine svi zagovaramo nakon svjetskog srebra izgradnju stadiona, da će se uložiti u infrastrukturu. Duboko se nadam da ćemo 2023. napokon krenuti s tim. S Čeferinom sam puno puta razgovarao, kao i sa Zvonimirom Bobanom koji je velika spona u razgovorima i dogovorima. Naš cilj je da se pokrene priča izgradnje stadiona u Zagrebu, ali i obnova stadiona kao što je Poljud, Varaždin, Koprivnica, Šibenik i ostali stadioni. Gdje god bude igrala hrvatska nogometna reprezentacija nazivat ćemo nacionalni stadion. Sigurno da Grad Zagreb zaslužuje novi stadion. Duboko se nadam da će se to na koncu i realizirati, rekao je.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je da ono što su iščekivale mnoge generacije hrvatskih navijača, sportaša i svih građana, uskoro bi trebala postati realnost. 

OGLAS

– Mogu vam reći da idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu. U tome će sudjelovati država s financijske strane uz druge koji će biti uključeni u taj projekt. Isto tako, idemo u obnovu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju sportskih građevina diljem Hrvatske. Temelj za to nam daje novi Zakon o sportu koji će stupiti početkom nove godine. On uvodi novitet da Vlada svojom odlukom odredi one sportske građevine koje smatra da su od nacionalnog značaja. Vlada će konzultirati ekspertizu HNS-a i druge aktere. Sad se stvorio politički i financijski okvir na kojem radimo te u okviru konzultacija s Ministarstvom financija i Ministarstvom turizma i sporta radimo na tome da se pronađe financijski okvir kroz koji bi se izvršila ulaganja za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo i gdje igra hrvatska reprezentacija. Tu se misli i na Split gdje je reprezentacija igrala niz utakmica. Treba čestitati HNS-u što je vratio reprezentaciju u Split. Također Rijeka i drugi gradovi koji imaju sportske građevine koje imaju nacionalni značaj. Prioritet je izgradnja stadiona u Zagrebu koji je u lošem stanju, rekao je.

OGLAS

Član uprave GNK Dinamo Krešimir Antolić rekao je kako su to sjajne vijesti.

OGLAS

– Prvi smo stavili u javnost preko predsjednika Barišića još prije nekoliko godina želju i potrebu da se u Maksimiru izgradi novi stadion. Dinamo cijelo vrijeme radi na tome da napravimo uvjete da taj stadion i zaživi. Tako smo napravili i materijal koji je napravljen za natječaj koji je preduvjet za urbanistički i arhitektonski natječaj za novi stadion na Maksimiru. Napravljena je i studija isplativosti i to je Dinamo radio samostalno. Pozdravljamo ovu inicijativu države. Nevjerojatno je da kroz sve ove godine stadionska infrastruktura je u takvom stanju jer je nogomet toliko dao Dinamu, Zagrebu i navijačima diljem Hrvatske i svijeta. Svi se trebamo primiti posla i biti konkretni u cijelom projektu, rekao je.

Pomoćnik pročelnice Ureda zagrebačkog gradonačelnika Željko Matijašec rekao je kako je Grad Zagreb unazad godine dana intenzivirao razgovore oko izgradnje stadiona u Maksimiru sa svim dionicima. 

– Grad je prije mjesec i pol dana poslao i službenu molbu prema Zagrebačkoj nadbiskupiji da nam daju suglasnost da krenemo u daljnje korake izgradnje stadiona. Treba podsjetiti da zadnjih 25 godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu gdje je stadion u Maksimiru. Odlučili smo da je krajnje vrijeme da to riješimo dogovorno s partnerima jer to je u interesu svih građana. Čekamo odgovor, ali nema razloga da se ne prihvati. Nitko od nas ne može čekati krajnji rok dok sudovi to odluče, rekao je.

Krešimir Antolić se nadovezao kako je crkva prije više od sto godina darovala zemljište građanima Zagreba zbog rekreacije.

– To je zemljište do 1991. godine bilo u vlasništvu Dinama u katastru. Ne možemo biti uključeni u konkretne razgovore, to su stvari koje rješavaju grad i crkva. Mislim da će crkva reagirati dobro, dodao je. 

Kustić: U proteklom razdoblju pokazali smo koliko znači ulagati u infrastrukturu

Kustić je naglasio zadovoljstvo zbog izgradnje stadiona te pohvalio suradnju s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te Vladom Republike Hrvatske.

– Ovaj modalitet je dobar kad je u pitanju infrastruktura od nacionalnog interesa. Modalitet da igramo u dijelovima Hrvatske gdje postoje uvjeti – pokazao se jako dobar. U proteklom razdoblju pokazali smo koliko znači ulagati u infrastrukturu. HNS je u protekle četiri godine uložio preko 110 milijuna kuna u nogometnu infrastrukturu, rekao je.  

Milić: Idemo u taj projekt ambiciozno

Marko Milić je naglasio kako ne bi bilo svrsishodno ići u izgradnju samo jednog nacionalnog stadiona.

– Država čeka pripremljene projekte koje će kandidirati klubovi vezano za sportske građevine od nacionalnog značaja. Idemo u taj projekt ambiciozno, ali s punom sviješću da ovo zaslužuje hrvatski nogomet. Hrvatska zaslužuje mrežu modernih stadiona koji će biti napravljeni u srednjem, kratkoročnom razdoblju u partnerstvu svih dionika, moći ćemo se kandidirati za različita europska natjecanja, rekao je.

Marijan Kustić je istaknuo kako treba ići u obnovu Poljuda.

– Bit će tu projekata iz klubova koji će se kandidirati za ulaganje u infrastrukturu. Treba pohvaliti i stadion u Osijeku za kojeg se nadam da će do veljače biti gotov. Duboko se nadam da ćemo moći imati neko finale europskih utakmica i u Gradu Zagrebu ili na nekom drugom stadionu, ako bude zadovoljavao uvjete, rekao je.

Antolić: Dinamu glavni cilj stadion na Maksimiru

Antolić je rekao kako je Dinamu glavni cilj stadion na Maksimiru. 

– Iz povijesnih i ekonomskih razloga to je Dinamov dom. Prije početka projekta moramo znati gdje ćemo za vrijeme izgradnje novog stadiona igrati. Tu se pojavila priča stadiona u Sesvetama jer je tamo gotov projekt jednog modernog stadiona od 10-ak tisuća mjesta. To je ozbiljna opcija za zamjenski stadion. Pojavila se i druga opcija gdje smo razgovarali s gradonačelnikom Svete Nedjelje koji je ponudio zemljište par minuta od izlaza iz Zagreba gdje se može napraviti dobar kamp i zamjenski stadion gdje bi Dinamo igrao dok se stadion Maksimir gradi. Spominje se i Kranjčevićeva, rekao je.

Matijašec: Kranjčevićeva najprihvatljivija opcija kao zamjenski stadion

Željko Matijašec je rekao kako je Kranjčevićeva najprihvatljivija opcija kao zamjenski stadion.

– Nakon rekonstrukcije Kranjčevićeve, tamo bi se mogle odigrati europske utakmice te se na tome radi kako bi se početkom 2023. mogli pokazati konkretni potezi, rekao je.   

Oglasi
LM