viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.04.23 @ 11:33

U 32. kolu HNL-a od 18:00 igra se najveći derbi hrvatskog nogometa i najveća utakmica hrvatskog sporta općenito: Hajduk – Dinamo. U kakvom god stanju bili jedni ili drugi, gdje god se nalazili na ljestvici, veće utakmice u hrvatskom nogometu – nema. Hajduk i Dinamo sučelit će se po peti put u ovoj sezoni. Prvi sraz Splićana i Zagrepčana zbio se još u srpnju prošle godine, u Superkupu, kada nije bilo golova pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca u kojima su Modri bili uspješniji te su osvojili trofej.

Prvenstveni ogledi odigrani su dvaput na Maksimiru i jednom na Poljudu. U oba maksimirska derbija Hajduk se proveo kao bos po trnju (u kolovozu prošle godine Dinamo je slavio 4:1, a u veljači ove godine bilo je još uvjerljivije, 4:0). Jedini dosad odigrani derbi na Poljudu u ovoj sezoni bio je onaj iz listopada koji je završio podjelom bodova, 1:1. Situacija uoči ovog današnjeg derbija je takva da je Dinamu dovoljno i neriješeno kako bi i matematički potvrdio osvajanje naslova prvaka. Utrka za titulu odavno je razriješena, ali sportski je i logično da bi svatko htio proslaviti titulu u dvorištu najvećeg rivala, stoga ne treba čuditi da su Bad Blue Boysi razgrabili sve dostupne ulaznice (1463) za ovu utakmicu. Hajduk će na krilima svojih navijača, kojih se očekuje preko 30.000, napraviti sve da odgodi tu Dinamovu proslavu barem za tjedan dana. Jasno je da će Zagrepčani, čak i da Majstora s mora pobijedi danas, obraniti naslov, ali isto tako nema sumnje da će Splićani učiniti sve kako bi ih spriječili u tome da titulu slave na Poljudu. S Poljuda je stigla obavijest kako je jutros pušteno preostalih 3000 ulaznica u slobodnu prodaju. Za očekivati je da će i one do početka derbija pronaći svog vlasnika te da ćemo imati dupkom pun stadion, kako i priliči velikom derbiju. Što se tiče kadrovskih rješenja, na puno većim mukama je Ivan Leko nego li Igor Bišćan. Popis ozlijeđenih i bolesnih igrača Hajduka je poduži (Lovre Kalinić, Elez, Prpić, Lovrencsics, Kalik…), a da stvar za Splićane bude gora, zbog akumuliranog trećeg žutog kartona derbi moraju propustiti Yassine Benrahou i Agustin Anello. Bišćan je, pak, govoreći o Dinamovom zdravstvenom biltenu, rekao da su mu svi igrači spremni izuzev ozlijeđenih Boška Šutala i Kevina Theophila-Catherinea.

OGLAS

Pravdu će u ovom derbiju dijeliti ponajbolji hrvatski sudac, Osječanin Dario Bel. Pomoćnici su Bojan Zobenica iz Velike Gorice i Goran Pataki iz Đakova dok je četvrti sudac Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline. VAR sudac je Mario Zebec iz Cestice, a pomoćni VAR sudac Jerko Crnčić iz Vrbovca. Delegat utakmice j Ante Vučemilović iz Osijeka, kontrolor suđenja je Bruno Marić iz Daruvara, a funkciju časnika za sigurnost obnaša Marko Svilić.

OGLAS
Oglasi
LM