viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.11.21 @ 11:06

Intervju sa Ines Babić i Boškom Vukadinovićem za Radio Brčko – cilj je opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. 

Ines Babić, koja igra na poziciji beka ženske seniorske selekcije KK „Lavovi“ i predsjednik kluba Boško Vukadinović gostovali su u emisiji „Sportsko popodne“ koju u programu Radio Brčko nedjeljom popodne vodi Savo D. Teodorović. Dan nakon velike pobjede košarkašica nad ekipom košarkaškog kluba „Mladi Krajišnik“ iz Banja Luke, a u okviru četvrtog kola Premijer lige BiH, u emisiji je bilo riječi o velikoj pobjedi nad ovom banjalučkom ekipom, generalno košarkaškom dijalogu sa banjalučkim klubovima, kao i najavi gradskog derbija narednog vikenda.

OGLAS

Teodorović je, nakon predstavljanja gostiju, najprije pitao za utiske o posljednjoj utakmici.

OGLAS

Savo D. Teodorović – Radio Brčko: Je li to sinoć bio lavovski posao?

OGLAS

Boško Vukadinović: Jeste, mogu sa sigurnošću da kažem da smo obavili lavovski dio posla.
Mislim prije svega na djevojke na terenu, trenerski sastav na klupi, ali i veliku potporu naše
vjerne publike, koja iz utakmice u utakmicu dolazi u sve većem broju i pruža fantastičnu potporu
našim djevojkama u nastojanju da ostvare što bolji rezultat ove sezone.

Voditelj Savo D. Teodorović predstavio je i Ines Babić, koja se iz Viteza, zbog košarke i Lavova,
preselila u Brčko, te ju je pitao u „Lavovima“.

Ines Babić: Prije tri mjeseca sam došla, ovo mi je prva sezona ovdje i jako sam počašćena što imam priliku da igram za ovu ekipu, koja je izrazito mlada i moram napomenuti da je ovo prva i premijerna sezona ove ekipe u Premijer ligi BiH i smatram da rastemo iz utakmice u utakmicu. Sinoćnja utakmica, na kojoj smo zabilježili pobjedu, je po meni do sada bila najbolja, nadam se da će i sve buduće biti bolje od prethodne.

Savo: Ko te vrbovao da dođeš u Brčko?

Ines: Gospodin koji sjedi sa moje lijeve strane, glavni lav.

Savo: Kako vas prepoznaju? Ti si bukvalno pojačanje, kažu prijateljice tvoje.

Ines: Da, ja sam prije sezone u „Lavovima igrala četiri sezone u Košarkaškom klubu „Play Off“ Sarajevo i sa tom ekipom sam osvojila i prvenstvo Bosne i Hercegovine i KUP Bosne i Hercegovine, i također smo bile prvaci u svim omladinskim selekcijama, a prošla sam i sve reprezentativne uzraste Bosne i Hercegovine. Drago mi je što sam dio ove ekipe, što mogu pomoći i što su prepoznali u meni to nešto čime mogu pridonijeti ovoj ekipi.

 Savo: Dobar si učenik, odnosno dobar student?

Ines: Da, studiram, prva sam godina fakulteta zaštite na radu, tek je počelo, pa ćemo vidjeti kako ide.

Savo: Ti ćeš da zaštitiš sve, a tko će onda da zaštiti protivnički koš od tebe?

Ines: Ja stvarno dajem sve od sebe. Nije mi bitno koliko ću ja postići poena, bitno mi je da odigram dobro i da pridonesem ekipi. Ponavljam, važno mi je da mi kao tim rastemo iz utakmice u utakmicu i ostvarimo ciljeve koje imamo. A mi kao individualni igrači, znate, kada je ekipa dobra, kada je energija dobra, i kada smo jedna za drugu, onda i individualni rezultati dolaze spontano.

Savo: Govoriš kao profesionalac.

Ines: Može se reći da jesam profesionalac.

Voditelj je dio emisije posvetio i košarkaškim susretima sa banjalučkim ženskim košarkaškim klubovima, navodeći da je sve izraženiji košarkaški dijalog između Brčkog i Banja Luke, jer Banja Luka ima nekoliko košarkaških klubova?

Boško: Banja Luka je i u prošlosti bila grad ženske košarke, i ove sezone i prethodnih sezona, imaju najviše ekipa u Premijer ligi BiH. Ove godine riječ je o tri kluba. Osim „Mladog Krajišnika“, sa kojim smo igrali sinoć, u drugom kolu smo pobijedili, također na domaćem terenu „Feniks“, i tu je sigurno u ovom momentu i najkvalitetnija ekipa u ligi, ŽKK „Orlovi“, sa kojima igramo u okviru osmog kola. Za sada imamo pozitivan skor sa banjalučkim klubovima i u seniorskoj konkurenciji i u omladinskim kategorijama, tako da ćemo dati sve od sebe i da protiv „Orlova“, koji su šampioni prošle sezone, pokušamo da dođemo do nove pobjede. Oni jesu trenutno jedna od najkvalitetnijih ekipa na košarkaškim terenima u Bosni i Hercegovini, ali mi se nećemo predati, i na tu utakmicu izaći ćemo potpuno spremni i probati da iznenadimo favoriziranog protivnika. Mi smo ove sezone novajlije u ligi i svaka pobjeda je za nas neko malo iznenađenje. „Mladi Krajišnik“ je jedna od najtrofejnijih ekipa u Republici Srpskoj, samim tim i u Bosni i Hercegovini, tako da je sinoćnja ubjedljiva pobjeda jako velika za nas. Smatram da možemo da nastavimo u tom pravcu i da vrlo brzo ostvarimo zacrtani cilj u ovoj sezoni, a to je prije svega opstanak u ligi.

Savo: Ines, pamtiš li rezultat?

Ines: Okvirno, uvijek znam koliko je razlike, ali rijetko kad, moram priznati, zapamtim onaj točni rezultat. To je briga našeg predsjednika i trenera.

Savo: Zanemarili smo rezultat od sinoć?

Boško: 78:46

Ines: Ja u glavi imam da je to okvirno 25-30 razlike. Svoj učinak gledam uvijek na kraju utakmice, dok igram ne brojim koliko sam dala koševa. Sinoć je bilo 12 koševa.

Emisija je privedena kraju razgovorom o utakmici koja predstoji sljedećeg vikenda, u okviru petog kola Premijer lige BiH.

Savo: Ne samo Banja Luka, i Brčko ima dva premijerligaša. Sljedeće kolo očekuje nas gradski derbi?

Boško: Po kalendaru natjecanja predviđeno je narednog vikenda da igramo gradski derbi protiv ekipe ŽKK „Brčanka“. Moje je osobno zadovoljstvo što ćemo imati priliku da igramo gradski derbi. Koji termin će biti, zaista ne znam, jer smo mi u toj utakmici nominalno gosti. Domaćin određuje  termin, dan i satnicu utakmice. Nadam se da ćete vi kao naš iskreni medijski prijatelj sve to ispratiti na pravi način. Raduje me da pored odbojkaškog derbija imamo i gradski košarkaški derbi i da će publika, navijači i jedne i druge ekipe, uživati u majstorijama košarkašica i sa jedne i sa druge strane.

Savo: Da li si uspjela da upoznaš i košarkašice „Brčanke“?

Ines: Jesam, upoznala sam ih, ne sve, ali većinu, a i upućena sam iz mojih prethodnih sezona o njihovim igračkim karakteristikama. Uvijek volim gradske derbije, gdje god da igram, i baš kao što je i Boško rekao, očekujem publiku i navijače i jedne i druge strane. Trudićemo se da pružimo što bolju partiju i da damo sve od sebe.

Savo: „To je i poruka publici. Vidjet ćete vatrenu košarku! Pretpostavljam da će to biti subota?“

Boško: Iskreno se nadam da hoće. Ali zavisi koji će termin domaćin da odredi.

Savo: Pitat ćemo i trenera i košarkašice „Brčanke“ kakva su njihova predviđanja i kakav rezultat očekuju, ali mislim da će ovom utakmicom najviše dobiti ljubitelji ženske košarke.

Boško: Tako je, ovo će biti i dobra prilika za dodatnu afirmaciju ženske košarke, sa ciljem da se što više djevojčica kroz tu utakmicu afirmira, da dobiju jednu pozitivnu poruku, da se uključe u sport, da se uključe u košarku, da se priključe nebitno kojem timu, bitno je da se bave sportom, da se posvete zdravom načinu života. Ovo je izuzetna prilika za tako nešto i bit će prava promocija ženske košarke u Brčkom narednog vikenda.

Oglasi
LM