viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.07.23 @ 07:54
Član košarkaške Kuće slavnih Mirko Novosel preminuo je u 86. godini. Novosel je bio vrhunski košarkaš i trener, jedan od najboljih koje je Hrvatska imala. Novosel je obilježio hrvatsku košarku kao iznimno uspješan izbornik te tvorac sjajne Cibonine momčadi u 80-im godinama prošlog stoljeća. Igrao je košarku 14 godina u Lokomotivi, a nakon toga odlučio je postati trener.

Zagrebačka Lokomotiva kasnije je dobila ime Cibona, a s Novoselom je postala jedan od najboljih europskih klubova. Prvo prvenstvo Jugoslavije s Cibonom je osvojio 1981. godine, nakon što je u klub doveo Krešimira Ćosića. Cibona je u toj eri osvojila tri naslova prvaka Jugoslavije i sedam kupova, ali to nije bilo dovoljno pa je Novosel doveo Dražena Petrovića, koji je odveo Cibonu do naslova prvaka Europe.

Najtrofejniji hrvatski trener

Novosel će ostati upamćen kao najtrofejniji hrvatski trener. S reprezentacijom je 1993. godine bio brončani na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a prije toga se pobrinuo da 1992. godine najjača hrvatska momčad svih vremena nastupi na Olimpijskim igrama i osvoji srebro protiv Dream Teama.

OGLAS

Bio je i izbornik Jugoslavije, s kojom je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, a u Moskvi 1980. godine osvojio je i zlato. Četiri godine kasnije u Los Angelesu bio je brončani. 

OGLAS
Oglasi
LM