viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.06.23 @ 14:31

Premda je hrvatska reprezentacija ostala bez toliko željenog zlata, ostaje činjenica kako su “Vatreni” u posljednjih pet godina osvojili tri medalje na velikim natjecanjima čime se malo koja zemlja može pohvaliti.

Primjerice u istom periodu nogometne velesile Brazil i Njemačka nisu osvojile ništa, a Španjolska i Italija po jednu medalju.

OGLAS

Srebro u Ligi nacija i treća je medalja Zlatka Dalića na klupi hrvatske reprezentacije.

OGLAS

U reprezentaciju je stigao kao “vatrogasac” u listopadu 2017. kako bi preuzeo dužnost Ante Čačića i pokušao osigurati da se Hrvatska plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Povijest hrvatskog nogometa tog se trenutka promijenila.

OGLAS

Od tada je prošlo gotovo šest godina, a Dalić je osvojio tri medalje na velikim natjecanjima postavši ujedno izbornik s najviše utakmica na hrvatskoj klupi.

“Svima nam je teško nakon izgubljenog finala, žao nam je, izgubili smo drugo finale. Međutim, moramo biti ponosni što smo ovdje. Napravili smo veliku stvar i kroz grupu i ovdje,” kazao je Dalić nakon finala.

“Mi smo ovih pet godina ostvarili velike rezultate, osvojili smo tri medalje. Kada izgubiš u finalu razočaran si. Da je netko govorio o tri medalje u povijesti mi bi posumnjali, ovako tri medalje u pet godina je velika stvar,” dodao je.

Sanjao je kako će biti trener Hajduka, a dobio je u ruke reprezentaciju s kojom je napravio rezultatsko čudo, ali i ujedinio Hrvatsku. Izgradio je momčad kojoj su vjera u uspjeh i nepokolebljivost postali glavni atributi.

Bez straha i imalo kompleksa uputio se u izazov života i pogodio. Za izbornika u hrvatskoj reprezentaciji svi kažu kako je “jednostavan i skroman”. Njegov život je posvećen nogometu. Iza njega nema ekscesa i afera, uvijek je smiren i staložen, posebice u razgovoru s novinarima.

“Uvijek sam kroz život išao težim putem i uvijek sam se izborio. Nisam želio ostati u Hrvatskoj i biti prosječan trener koji traži milostinju. Otišao sam u svijet gdje je bilo moguće. Krenuo sam od najmanjeg kluba,” kazao je jednom prilikom.

Dalić je nogometnu karijeru započeo u livanjskom klubu Troglav, a potom je preselio u Hajduk. Igrao je i za vinkovačku Cibaliju, podgoričku Budućnost, mostarski Velež te varaždinski Varteks i to na poziciji zadnjeg veznog.

Trenersku karijeru je započeo je u listopadu 2000. godine kao pomoćni trener u Varteksu. Bio je i pomoćni trener Draženu Ladiću u hrvatskoj U-21 reprezentaciji.

Od svibnja 2002. godine do svibnja 2005. godine bio je sportski direktor Varteksa, a od 2003. do 2005. godine i pomoćnik Miroslavu Blaževiću. U svibnju 2005. godine postao je glavni trener Varteksa osvojivši treće mjesto u prvenstvu.

Vodio je i Rijeku, Dinamo iz Tirane i Slaven Belupo, a 2010. se otisnuo na Bliski istok gdje je u godinama koje su uslijedile uspio izgraditi ime i ostvariti niz zapaženih rezultata.

Prvi klub koji je vodio bio je saudijski Al Faisalyju gdje je proglašen trenerom godine. Potom je vodio Al Hilal i Al Ain.

Dalić je imenovan izbornikom hrvatske reprezentacije 7. listopada 2017. godine, a finale Lige nacija bila je njegova 74. utakmica na klupi “Vatrenih”.

Do “Final Foura” dijelio je vrh ljestvice s Miroslavom Blaževićem, no s još dvije utakmice na klupi, odvojio se na vrhu.

IZBORNICI S NAJVIŠE SUSRETA NA HRVATSKOJ KLUPI
74 – Zlatko Dalić
72 – Miroslav Blažević
65 – Slaven Bilić
25 – Ante Čačić, Zlatko Kranjčar
24 – Otto Barić
19 – Niko Kovač…

Oglasi
LM