viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.04.24 @ 21:21

Pod predsjedanjem predsjednika Vice Zeljkovića, održana je 32. sjednica Izvršnog odbora NS-a BiH.

Na sjednici su usvojeni prijedlog izvješća o radu za 2023. godinu, nacrti plana rada NS BiH za 2024. godinu, izvješća o izvršenju plana prihoda i rashoda NS BiH za 2023. godinu i plana prihoda i rashoda NS BiH za 2024. godinu. Sve aktivnosti su provedene u cilju pripreme za redovitu godišnju sjednicu Glavne skupštine NS BiH koja će se održati 27. svibnja 2024. godine u Sarajevu.

OGLAS

Međutim, ono po čemu će ova sjednica Izvršnog odbora NS BiH zasigurno ući u povijest bh. nogometa svakako je usvajanje prijedloga odluke o smanjenju broja klubova Wwin lige BiH sa sadašnjih 12 na 10 klubova s početkom od natjecateljske sezone 2025./2026., kao i prijedlog odluke o formiranju stalnog natjecanja pod nazivom Superkup NS BiH s početkom od natjecateljske sezone 2024./25.

OGLAS

U okviru Superkupa NS BiH igrat će se jedna utakmica, i to ona između pobjednika Wwin lige BiH i osvajača Kupa BiH iz prethodne natjecateljske sezone. Primjerice, ako bi se hipotetički danas primijenilo ovo pravilo, iz Wwin lige BiH bi “nestali” NK GOŠK i FK Zvijezda 09, koji trenutačno zauzimaju 11. i 12. poziciju na ovoj ljestvici. U europska natjecanja išla bi prva tri pozicionirana kluba (Borac, Zrinjski i Velež), odnosno četiri ako je među prvom trojicom i osvajač Kupa, što je trenutačno i slučaj. No, to je samo “što bi bilo kad bi bilo” situacija kako bismo vidjeli kako bi liga primjenom ovog novog sustava danas izgledala.

OGLAS

Kako je već poznato, Wwin liga trenutačno ima 12 klubova, a u Savezu smatraju kako bi smanjivanjem dobili i veću kvalitetu lige. Time bi imali veliki broj derbija, a slična situacija je u Hrvatskoj, gdje u elitnom rangu nastupa deset klubova.

Domaće nogometno prvenstvo u Bosni i Hercegovini značajno se promijenilo posljednjih godina. Moderna igrališta i reflektori samo su dva primjera velikog infrastrukturnog napretka koji je donio program modernizacije. Bosanskohercegovački klubovi su također imali dobre rezultate u europskim natjecanjima, a posebno HŠK Zrinjski, koji je povećao vidljivost BiH na europskom kontinentu. Posvećenost lige usvajanju tehničkih inovacija dodatno je demonstrirana predstojećim uvođenjem VAR sustava u idućoj sezoni.

Za bosanskohercegovački nogomet predsjednik Zeljković smatra kako će model Lige 10 biti revolucionaran. Razloge iza ovog ambicioznog prijedloga objasnio je nedavno u ekskluzivnom intervjuu za TV Arena Sport kazavši: “Ideja je da se skrati najviši rang, da bude liga s deset klubova. Mislimo kako bi se time dodatno poboljšala i infrastruktura i kvaliteta nogometa. Bilo bi još zabavnih utakmica i možda će se dogoditi derbi. O svemu ćemo razgovarati u tijelima Saveza i dobiti povratne informacije od klubova i šire sportske javnosti – istaknuo je tom prilikom Zeljković.

Inače, jučer usvojena struktura lige od 10 klubova zahtijeva sustav od četiri kola koji se temelji na onom u Hrvatskoj nogometnoj ligi, koja u ovom formatu djeluje i napreduje više od deset godina. Ova struktura je dobro funkcionirala kako bi poboljšala kalibar domaćih timova i privukla više navijača na prvenstvene utakmice.

Kad je riječ o HNL-u (Hrvatskoj nogometnoj ligi), tijekom sezone igra se 36 kola četverokružnim sustavom, svatko sa svakim četiri puta. Na kraju sezone posljednjeplasirana momčad ispada u Prvu nogometnu ligu (drugi rang), a u HNL ulazi prvak iz Prve nogometne lige. Prvak Hrvatske nogometne lige nastupa kao nositelj u 2. pretkolu UEFA Lige prvaka, drugoplasirani i trećeplasirani ulaze u 2. pretkolo kvalifikacija za UEFA Europsku konferencijsku ligu, a pobjednik Hrvatskoga nogometnog kupa ulazi u 3. pretkolo kvalifikacija za UEFA Europsku konferencijsku ligu.

Ova modifikacija svakako ima niz svojih prednosti. Prije svega, kraći raspored lige potaknuo bi natjecateljsko i intenzivnije ozračje u kojem bi svaka utakmica samim time imala i veću težinu. Sa samo 10 preostalih timova u nizu svaki susret će biti važniji, čineći utrku za titulu uzbudljivijom i podižući ulog za timove koji se bore za ostanak u ligi.

Povećanje broja uzbudljivih natjecanja i derbija s visokim ulozima još je jedna prednost lige s 10 klubova. Lokalna rivalstva su važnija u manjim ligama jer navijači mogu vidjeti uzbudljivije utakmice u manjim dozama. Ovaj porast entuzijazma može privući više gledatelja na stadione i poboljšati privlačnost lige.

Učinkovitije natjecanje omogućit će i bolji raspored, što smanjuje gužvu na utakmicama i daje klubovima više vremena za odmor i strateške pripreme. Kao rezultat toga bh. klubovi bi mogli imati bolje rezultate na međunarodnim događanjima jer će njihov lokalni kalendar biti lakši za rukovanje.

U svakom slučaju, jučerašnje povijesno usvajanje prijedloga odluke o smanjenju broja klubova Wwin lige BiH s 12 na 10 zasigurno će unijeti novi život u bosanskohercegovački nogomet i probuditi nadu u dan kada će domaće utakmice dosegnuti neviđene razine nogometnog sjaja, natjecanja i iznad svega uzbuđenja, a to je ono što je nasušno potrebno bh. nogometu.

Izvršni odbor NS-a BiH na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o povećanju broja klubova Premijer omladinske lige BiH za U-19. Od iduće natjecateljske sezone 2024./25. ova liga će, umjesto 14, imati 16 klubova.

Formirane su i dvije nove ženske reprezentacije, WU-23 i WU-15. Reprezentacijom WU-23 rukovodit će izbornici A i WU-19 ženskih reprezentacija, kao i njihovi pomoćnici iz stručnih stožera. Za izbornika WU-15 ženske reprezentacije imenovan je Dragan Jevtić. Njegovi pomoćnici su Elma Basara, Amela Kršo i Milorad Ilišković.

Na sjednici je usvojen i novi pravilnik o sucima i suđenju NS-a BiH.

Također, od početka sljedeće sezone na stadionima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine bit će prisutna i VAR videotehnologija (Video Assistant Referee). Riječ je o sada već dobro poznatom sustavu koji glavnom sucu tijekom utakmice pomaže riješiti dvojbene situacije. Potvrdio je ovo za medije u BiH prije dva tjedna glavni tajnik NS-a BiH Adnan Džemidžić. – Kako je u prethodnom razdoblju najavljeno, u sljedeću natjecateljsku sezonu NS BiH krenut će s novom VAR tehnologijom. Projekt se odvija u skladu s hodogramom planiranih aktivnosti, a implementacija VAR-a će biti u zadanom vremenskom okviru – rekao je Džemidžić.

On dodaje kako je NS BiH u skladu s odlukom o pokretanju i implementaciji VAR tehnologije poduzeo korake u smjeru pronalaska najboljeg tehničkog rješenja za naše infrastrukturne uvjete.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine prije više od dvije godine također je započeo proces izgradnje hibridnih terena na stadionima svih premijerligaša u BiH. Radovi su u tijeku na mnogim stadionima, a očekuje se kako će njihovom realizacijom dodatno biti poboljšana kvaliteta nogometnih susreta u BiH. Sve u svemu, mnoštvo dobrih vijesti za ljubitelje najvažnije sporedne stvari u BiH. Realizacijom svega spomenutog bh. nogomet mogao bi dobiti novi uzlet i kvalitetu kakvu očekujemo već godinama.

Oglasi
LM