viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.03.23 @ 09:21

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras (20.45 sati, Poljud, NovaTV) u Splitu protiv Walesa započinje kvalifikacije za plasman na EURO 2024. godine u Njemačkoj. Prva je ovo utakmica ‘vatrenih’ nakon što su na SP-u u Katru krajem prošle godine osvojili broncu‘Vatreni’ su spremni za novi ciklus u kojem će tražiti izravan plasman na EURO 2024. godine u Njemačkoj, ali se i boriti na završnom turniru Lige nacija sredinom lipnja. Izbornik Zlatko Dalić potpisao je novi ugovor s HNS-om te će ‘vatrene’ voditi do završetka ciklusa koji uključuje Svjetsko prvenstvo 2026. u SAD-u, Meksiku i Kanadi. No, prvo treba izboriti plasman na EP koji se sljedeće godine igra u Njemačkoj, a kvalifikacije započinjemo večerašnjom utakmicom s Walesom na rasprodanom Poljudu. Realno, reprezentacija je doživjela neke promjene u odnosu na sastav koji je igrao na SP-u u Katru. Dejan Lovren se umirovio, a neki su za ovaj ciklus otpali što zbog ozljeda i bolesti, što zbog loše forme ili male minutaže u svojim klubovima.

Za utakmicu s Walesom je definitivno izgubljen Bruno Petković, on je s reprezentacijom u Splitu, no ozljeda ligamenata koljena udaljila ga je iz konkurencije i svi se nadaju da će ipak biti spreman za meč s Turskom (utorak, 28. ožujka, 20.45 sati, Bursa). Kako god bilo, izbornik Zlatko Dalić odlučio se za već provjerenu postavu, protiv Walesa na Poljudu ‘vatreni’ će istrčati u nominalno najjačem trenutnom sastavu. Istina, imao je Dalić nekih dvojbi, posebno na desnoj strani, ali na kraju se odlučio za uigranu kombinaciju. Ništa se ne smije prepustiti slučaju, kvalifikacije se jednostavno moraju otvoriti domaćom pobjedom pa bi početnih 11 za Wales trebali biti: Livaković – Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Kramarić, Livaja, Perišić.

OGLAS

Na golu je standardno Livaković, a stoperski par čine Gvardiol i Josip Šutalo koji je već na SP-u u Katru ‘uskakao’ umjesto sad umirovljenog Lovrena. Na lijevom beku je Sosa, a desno bi trebao krenuti Juranović koji je dobio prednost ispred Stanišića jer je ipak ofenzivnije orijentiran. Vezni je red standardan, tu nikakvih dilema ne može niti će ih biti, posebno ako su svi zdravi i bez kartona. Dakle, Modrić, Brozović i Kovačić ‘dirigirat’ će našom igrom na sredini terena. Ozljeda Petkovića olakšala je izbor u vrhu napada. Na ‘svom’ će Poljudu tako od prve minute krenuti Livaja, potvrdio je to i izbornik Dalić još jučer. Na lijevom će krilu standardno biti Perišić, a desno će krenuti Kramarić. I baš je ta desna strana opet bila ‘problematična’ jer tu u svakom trenutku mogu ‘uskočiti’ Vlašić, Pašalić ili Majer. No, hijerarhija se u redovima ‘vatrenih’ jako dobro zna i poštuje, pa Kramarić starta, a gore navedeni trojac će svoju priliku čekati na klupi za pričuve. Sigurno je i to da Dalić neće bespotrebno forsirati neke od ‘senatora’ u našim redovima, posebice ako će rezultat biti povoljan, a ne treba zaboraviti da već u utorak (28. ožujka, 20.45 sati) u Bursi Vatreni igraju s Turskom. Nešto svježine treba sačuvati i za taj susret. Svoju bi priliku tako već na Poljudu trebali dobiti i Vlašić i Pašalić i Majer, a vrlo vjerojatno i napadač Petar Musa kojeg izbornik želi isprobati. Dojam je da će Musa debi i prve minute u dresu ‘vatrenih’ odraditi baš večeras u Splitu. Dobra je vijest to da Wales nikad nije pobijedio Hrvatsku, a do sada su međusobno igrali šest puta, a od toga su dvije utakmice bile prijateljske, a po dvije u kvalifikacijama za SP 2014. i EP 2020. godine. ‘Vatreni’ su slavili na četiri susreta, a dva su završila bez pobjednika.

OGLAS
Oglasi
LM