viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.09.22 @ 13:29

Sudar Hrvatske i Danske u Maksimiru pratit će čak 25 tisuća gledatelja (naravno bez nazočnosti publike na istočnoj tribini), što je za ovaj stadion gotovo presedan kada je u pitanju nacionalna momčad. Za usporedbu, posljednji nastup u Maksimiru, protiv Francuske u listopadu 2020. godine, pratilo je samo 7200 gledatelja. Hrvatski nogometni savez zbog velikoga interesa navijača odlučio je pustiti publiku i na južnu tribinu na kojoj će biti 1400 Danaca. Kako se radi o mahom starijoj, miroljubivoj generaciji nogometnih zanesenjaka sa sjevera Europe, južnu tribinu dijelit će i s hrvatskim navijačima. Hrvatska u ovoj utakmici ima povijesnu šansu skočiti na prvo mjesto u skupini Lige nacija, što nikada do sada nije ostvarila, te potom u Beču, u susretu s Austrijom u nedjelju, osigurati plasman na završni turnir Lige nacija. Remi bi nam danas također bio prihvatljiv, budući da Dance u posljednjem kolu čekaju rasterećeni svjetski prvaci Francuzi u Kopenhagenu, dok bi pobjeda gostiju u Zagrebu Dance lansirala na prvo mjesto.

Foto: Večernji list

Imperativ pozitivnoga rezultata i snaga suparnika tjera izbornika Dalića na igru otvorenih karata, bez kalkulacija, dakle s najjačom postavom. Ona, naravno, u prvih 11 sigurno uključuje najmanje četvoricu senatora, vlasnika srebra iz Rusije, Brozovića, Kovačića, Modrića i Perišića, a naravno da su u najužim kombinacijama povratnik Dejan Lovren i Andrej Kramarić. Međutim, Dejan nije sudjelovao u lipanjskim akcijama, u kojima je briljirao dinamovac Josip Šutalo, a ako postoji dvojba oko Kramarića, onda je to zbog nasušne potrebe vatrenih za klasičnom špicom, a tu se nameće ideja s Brunom Petkovićem, čija je forma vrhunska. Pritom treba imati na umu i neku hijerarhiju i zasluge: Kramarić je u bezbroj situacija bio Dalićev spasitelj, među ostalim i u nedavnoj utakmici Lige nacija protiv Francuske u Splitu, kada je iznudio, a potom i realizirao jedanaesterac za kolosalan bod (1:1). U tom smislu Kramarić bi trebao biti nezaobilazan u prvih 11, no nije uvijek bilo tako. Hrvatska u ukupno sedam domaćih nastupa u Ligi nacija do sada ima dvije pobjede, nad Španjolskom (2018.) i Švedskom (2020.), ali je i u nizu od četiri utakmice bez pobjede: dvije protiv Francuske (1:2, 1:1), Portugala (2:3) i Austrije (0:3). Pobjeda nad Dancima ne bi imala težinu samo zbog prestiža i eventualnoga osvajanja skupine nego bi bila i snažan vjetar u leđa uoči nadolazećega Svjetskog prvenstva u Kataru. Utakmicu će prenositi Nova TV, a u njezinu studiju stručni komentatori bit će dvojica bivših vatrenih: starosjedilac Robert Jarni i televizijski debitant u Hrvatskoj, a zvijezda u Engleskoj, Slaven Bilić.

OGLAS

Putem društvenih mreža može se upratiti da će se utakmice gledati i u viteškim kafićima, stoga iz Kluba navijača Dinama pozivaju sve da se obuku u “kockasto” i zajedno prate Vatrene. Također i iz caffe “City” pozivaju na zajedničko navijanje.

OGLAS
Oglasi
LM