viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.02.24 @ 12:12

Pratiteljima hrvatskog nogometa ime Andyja Bare odavno je poznato. Nogometni menadžer rođen 1982. u svom portfoliju ima vođenje karijera brojnih popularnih i skupih nogometaša poput Alvara Morate i Danija Olma, no najviše je prašine podigao nedavnim senzacionalnim transferom Josipa Brekala, krilnog igrača koji je ponikao u zagrebačkom Dinamu u splitski Hajduk.

Bara pokazao moć nad Dinamom
Potez je to koji je razbjesnio upravu i navijače Dinama, a Bara je tim potezom pokazao moć koju je s godinama stekao u okvirima Hrvatske, ali i svijeta.

OGLAS

Bara je rođen u Hrvatskoj te se neko vrijeme u mladosti bavio nogometom. Prošao je omladinske škole Dinama i Valencije, a igrao je za Logrones u Španjolskoj, Legiju iz Varšave i Swit NDM. Upravo je prema svojim riječima u Varšavi i postao manager, kada je kolegu iz kluba zastupao transferu u Njemačkoj. Kaže da je tu sa 24 godine shvatio da se više ne želi baviti nogometom kao igrač, nego kao profesionalni agent. 

OGLAS

Nakon završetka nogometne karijere, počeo se baviti zastupanjem igrača, a prvi klijent visokog profila bio je bivši reprezentativac Hrvatske, Sammir. Bara je Nekad je bio zadužen za karijeru Marcela Brozovića, ali najviše se istaknuo 2014. godine kad je doveo Danija Olma iz Barcelone u Dinamo. Njegova firma ‘Niagara Sports Company’ postigla je značajne uspjehe. Ne samo to, Bara je zadužen za transfere Lovre Majera, Kristijana Jakića, a sudjelovao je i u prelasku Joška Gvardiola iz Dinama u Leipzig.

OGLAS

Tvrtka u BiH preko koje obrće milijune
Isto tako, njegovo netipično ime privuklo je dosta pozornosti pa se navodilo da Andy nije njegovo pravo ime, ali on je otkrio istinu.

‘Moji roditelji nisu bili vjenčani pa sam do punoljetnosti bio Andy Valentić Bara. Nakon toga ostavio sam očevo prezime, a koliko znam – to nije zločin’, rekao je svojevremeno za Story. Oženjen je bivšom sportskom novinarkom Lanom Banely. Bara je u BiH medijima bio čest gost zbog činjenice da preko svoje agencije “Niagara sports global managment” prijavljene u Bosanskoj Gradišci zarađuje silne milijune, a ima samo jednu zaposlenu osobu.

U 2022. zaradili 4,7 milijuna KM, u 2023. očekuje se još veći profit
Sa jednim zaposlenim u 2022. su zaradili skoro 5 milijuna KM. Preko agencije je prošlo oko 12 milijuna KM, a čiste dobiti ostalo je 4,7 milijuna.

U 2023. zarada je još veća, budući da je posredovao u transferima mladih Dine Klapije i Mikayla Fayea koji su otišli u RB Leipzig i Barcelonu, a vrijednost transfera bila je između 1,5 i 5 milijuna eura za Fayea i 5,2 milijuna eura za Klapiju. Zbog transfera Brekala i nekolicine mladih igrača koje zastupa a koje je odveo iz omladinskog pogona Dinama, Bara, koji tvrdi kako je Dinamu u posljednjih 10 godina zaradio oko 100 milijuna eura izazvao je bijes čelnika i navijača GNK Dinamo.

Pomaže li Bara Mamiću rušiti upravu Dinama?
Neki od njih tvrde kako Bara radi za Mamića i da zajednički ruše Dinamo zbog činjenice da se Mamića iz dana u dan sve manje pita u upravljačkim strukturama kluba.

Na optužbe iz kluba reagirao je i sam Bara. 

“Od Olma i drugih igrača uvijek sam radio u suradnji s Dinamom. Ali znalo se tko odlučuje i s kim možeš pričati. Ja sad više i ne znam tko je u Maksimiru šef, ne znam s kime bih trebao razgovarati i dogovarati. S Dinamom sam radio najveće transfere i sve što sam imao uvijek sam prvo davao zagrebačkom klubu. Nema tajne u tome. Ja samo u ovom trenutku ne razumijem ljude koji vode Dinamo, a naravno da ne mogu djecu uništiti. Oni sad pokušavaju u javnosti prezentirati da ja imam nešto protiv Dinama, a to apsolutno nije točno. Zamislite što oni žele napraviti. Prozivati mene koji je Dinamu donio 100 milijuna eura! Samo ne razumijem poteze ove Uprave. Nikad se neću odreći Dinama. Ali nisu ovi ljudi koji su sad u klubu Dinamo. Oni to očito ne razumiju, ne razumiju da su samo prolaznici – zaključio je Bara za Sportske novosti.

Oglasi
LM