viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 28.06.23 @ 15:21

Afrička kuga svinja iz Bijeljine proširila se na još dva grada, odnosno novi slučajevi su potvrđeni u Bosanskom Šamcu i Brčkom, potvrdio je za Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara RS. Prema njegovim riječima, na teriotriji Bosanskog Šamca se pojavilo novo žarište, dok je u Brčakom blizina granice glavni problem, jer je u Hrvatskoj, također, evidentirano nekoliko slučajeva.

“Najbitnije je bilo vrijeme reakcije, kao i to koliko se čekalo. Mi smo imali sastanak sa resornim ministrom na kojem je utvrđeno da velikim dijelom postoje greške veterinarskih službi, odnosno da se dugo čekalo na reakciju”, rekao je Maljičić i dodao da je to jedan od uzročnika brzog širenja.

Kako dodaje, na sastanku je dogovoreno da će ministarstvo nadoknaditi štetu svim domaćinstvima koje je zadesila ova kuga. “Apeliramo na sve farmere, ali i one koji proizvode za svoja domaćinstva da što prije prijavljuju štetu, jer je to bolje za sve”, rekao je Maljičić. Prema njegovim riječima, nadležni će ukloniti sve uginule životinje, te dodaje da farmeri to ne rade sami na svoju ruku jer mogu biti kažnjeni, javljaju Nezavisne.

Oglasi