viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.08.23 @ 23:39
OGLAS

Na području Brčko distrikta afrička kuga svinja do danas je potvrđena na 67 imanja, na kojima je eutanazirano oko 1.800 svinja različitih kategorija, izjavio je Kosta Kojić, šef Odsjeka za veterinarstvo pri Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Distrikta.

Rezultati se očekuju za još desetak imanja, dok se na eutanaziju životinja čeka na još šest imanja na području Distrikta, piše BHRT.

OGLAS

Bolest se brzo širi

OGLAS

“Na žalost, bolest se širi. Osim u Vučilovcu, Krepšiću i Plazuljama, posljednjih dana sve više zaraženih životinja registrirano je na područja Trnjaka i djelomično Slijepčevića u istočnom dijelu Distrikta”, kaže Kojić i dodaje da je ostalo još samo par sela na ovom području gdje nije registrirana ova zarazna bolest. Po njegovim riječima ona je infektivna, brzo i lako se širi, prije svega kontaktom. Bolest se podjednako javlja i na individualnim poljoprivrednim gazdinstvima i na farmama i u regiji gdje se javi zahvata i do 80 posto farmi manjeg i većeg kapaciteta. “Manje su šanse kod ljudi koji imaju dobre biosigurnosne mjere, koji imaju zatvorene uređaje i dezinfikacijske barijere i nadamo se da će se uspjeti nešto i sačuvati pomoću tih mjera”, kaže Kojić. Najvažnije je da bolest nije opasna po ljude, obolijevaju samo domaće i divlje svinje i uginuće ide negdje do 100 posto i druge kategorije životinja ne obolijevaju.

OGLAS

Zakopavanje na imanju vlasnika

Eutanazirane životinje se najčešće zakopavaju na imanjima vlasnika jer je to imanje zaraženo kako se bolest ne bi širila na zdrava imanja. Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je pozvalo građane da se prijave i pomognu u uklanjanju oboljelih životinja, za što je osigurana i novčana naknada. Kojić kaže da se do sada prijavilo dvadesetak građana za uklanjanje leševa eutanaziranih životinja, dok je za vršenje same eutanazije prijavljen nešto manji broj ljudi. Prvi pozitivan slučaj afričke kuge svinja na području distrikta registriran je 28. lipnja ove godine na imanju u Vučilovcu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM