viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 22.07.23 @ 15:33

Malo Plivsko jezero, dio najvećeg prirodnog jezera u BiH, idealno je mjesto za uživanje u bajkovitim prizorima. Pa ipak, ovaj dragulj bosanskohercegovačke prirode svake godine potrebno je čistiti od neželjenog otpada.

Tako je bilo i protekli tjedan kada je u jezeru i oko njega prikupljeno blizu 220 kg otpada. Posebno brine velika količina čvrstog otpada, koji se ne može prirodno razgraditi i stoga predstavlja trajnu prijetnju za okoliš i zdravlje ljudi i životinja.

Organizatori i sudionici ekoloških akcija upozoravaju da Veliko i Malo Plivsko jezero čine jedinstveni biodiverzitet u Bosni i Hercegovini te da je njihov prirodni i turistički kapacitet veoma značajan, ne samo za obližnje Jajce, od kojeg su udaljeni tek oko 5 km, već i za cijelu regiju Srednje Bosne pa i šire.

“Zagađeni neće nikome koristiti”, poručuje Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna, čovjek koji se desetljećima bavi ronjenjem, a protekle tri godine sa svojim timom aktivno sudjeluje u velikoj eko akciji Ožujskog piva “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”.

Malo Plivsko jezero iznimne ljepote dugo je oko kilometar, a široko oko 430 metara. U posljednju veliku akciju čišćenja provedenu na ovom području uključilo se 25 ronilaca RK Bosna, 15 ronilaca GSS-a Jajce, kao i 20 volontera.

Nažalost, prirodni biser kojim se ovo područje ponosi ponovo je iznjedrio otpad. Oko 220 kg plastične, metalne i papirne ambalaže te drugog čvrstog otpada u 70-ak vreća prikupljeno je i odvezeno na reciklažu u nadi da se ubuduće nećemo susretati s ovakvim šokantnim stanjem na dnu i oko jezera koje nastanjuje jedinstveni biljni i životinjski svijet, a ima veliki značaj za razvoj sportskog ribolova i turizma.

Oglasi