viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.06.23 @ 17:46
OGLAS

Aviokompanija Ryanair od 1. lipnja je privremeno suspendirala letove sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, ali i pored toga ova zračna luka ostvaruje odlične poslovne rezultate. U svibnju su oborili još jedan osobni rekord, a Klix.ba saznaje da su u pregovorima sa nekoliko aviokompanija.

Niskotarifna aviokompanija RyanAir od 1. lipnja ove godine privremeno je suspendirala prometovanje sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, zbog takse od tri marke, koju moraju plaćati za svaku prodatu kartu, odnosno odlaznog putnika. Ova taksa uplaćuje se Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), a sporna je za navedenu aviokompaniju.

OGLAS

,,Ryanair je privremeno suspendirao letove, a naš zajednički ugovor o suradnji traje još nešto više od tri godine. Očekujemo da ćemo nastaviti suradnju u zimskom periodu i vjerojatno će se tada pojaviti i nove destinacije ka kojima oni nisu išli sa našeg aerodroma. I dalje ostaje da se rješava pitanje sporne takse koju BHDCA naplaćuje prijevoznicima koji lete iz BiH”, kaže za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

OGLAS

Ispunili polovinu godišnjeg plana

OGLAS

Trenutna Ryanairova obustava letova iz Tuzle nije utjecala na pad broja prevezenih putnika iz tamošnje zračne luke. Nedostatak je nadomješten uspostavom charter letova prema Antaliji koji se odvijaju dva puta tjedno.

,,Shodno trenutnom izvješću, možemo posmatrati pet mjeseci ove godine. Zaključno sa svibnjem mi smo ispunili 50 posto godišnjeg plana, prevezli smo 300 tisuća putnika, što je veoma pozitivna informacija. Ukoliko se sve bude odvijalo predviđenim tokom, očekujemo da ćemo 31. prosinca i premašiti naš godišnji plan. Bitno je naglasiti i da je mjesec svibanj imao više od 68 tisuća putnika, što je rekord za taj mjesec otkad postoji Međunarodni aerodrom”, navodi Halilčević.

Privremenu obustavu Ryanairovih letova iz Tuzle iskoristila je avikompanija Wizz Air koja je povećala broj tjednih operacija prema Memingenu, Stockholmu i Beču.

,,Naši putnici nisu ostali uskraćeni da lete na te destinacije, jer su obje kompanije išle ka njima. Wizz Air je povećao broj svojih operacija, a putnici neće osjetiti nedostatak Ryanaira u tom kontekstu, izuzev onoga koji se odnosi na izbor aviokompanija”, dodaje direktor tuzlanskog aerodroma.

Zbog Wizz Airovog povećanja broj letova, došlo je i do produženja radnog vremena aerodroma. Radnici sada na posao četiri dana u tjednu umjesto u 3:30 sati, dolaze u dva sata iza ponoći.

,,Na postojećih 15 destinacija ka kojima prometuje Wizz Air povećava se tjedni broj polazaka iz Tuzle. Mi očekujemo da će se završetkom izgradnje trećeg gatea te okončanjem postavljanja svjetala na središnjoj liniji stvoriti pretpostavke za uvođenje trećeg baznog aviona ove aviokompanije. Također, mi istovremeno pregovaramo sa više aviokompanija vezano za moguće uspostavaljanje suradnje”, otkriva nam Halilčević.

Novi gate u rujnu

Kada je riječ o trećem gateu, završeni su grubi betonski radovi, a uskoro se očekuje početak vanjskog i unutrašnjeg uređenja objekta.

,,Veliki dio ‘grubog’ posla je odrađen. Očekujemo da će radovi biti završeni u zadatom vremenskom roku, odnosno načelno u mjesecu rujnu. Nakon toga će uslijediti tehnički prijem objekta i izdavanje atesta za instalacije”, nastavlja Halilčević.

Dalji razvoj tuzlanskog aerodroma morat će pratiti i vanjske službe, poput Granične policije BiH koja i u ovom trenutku ima nedovoljan broj službenika, a koji mogu pratiti obim poslovanja zračne luke.

,,Očekujemo da dođe do povećanja broja pripadnika Granične policije BiH, kako bismo ubrzali protok putnika jer su nam se u jednom trenutku pojavila kašnjenja zbog nedovoljnog broja granične policije”, kaže Halilčević.

Povećan broj dolazaka i odlazaka s Međunarodnog aerdoroma u Tuzli očekuje se u narednim danima, kada i službeno počinje sezona godišnjih odmora za bh. dijasporu, a koja posredstvom Wizz Aira iz europskih zemalja dolazi u našu BiH.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM