viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 01.06.23 @ 22:30

Općinsko vijeće Sanski Most je na svojoj posljednjoj sjednici, voljom većine vijećnika, poništilo raniju odluku kojom je bila uvedena zabrana rada nedjeljom u nekoliko djelatnosti.

Pomenuta odluka, donesena u travnju 2021. godine, regulirana je da nedjelja bude neradni dan za radnike u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, te u djelatnostima zabavnih igara i igara na sreću.

Jasmin Mujačić, vijećnik NIP-a i predlagač ranije odluke, smatra da se radi o nehumanom činu kada su u pitanju radnici, javile su Nezavisne novine. 

,,Mislim da je odluka imala svoju punu opravdanost jer je omogućavala zaposlenima, posebno u trgovačkoj, ali i drugim djelatnostima, da imaju slobodnu nedjelju, da raspolažu tim danom i da ga provode sa svojim obiteljima. Na tu našu odluku tada su se referirale i neke druge lokalne zajednice i slijedile naš primjer. Smatram da njeno ukidanje nije dobro i da je motivirano isključivo političkim razlozima vladajuće većine koju čine SDA i NES”, smatra Mujačić.

Prema njegovim tvrdnjama, ankete ranije provedene među zaposlenicima pokazale su kako su oni protiv rada nedjeljom, te da žele taj dan slobodnim za sebe. Ovakvo mišljenje dijeli i Vasva Kamić, radnica u jednom sanskom trgovačkom centru i članica Sindikata trgovine FBiH.

Moram reći kako radnici nisu zadovoljni i smatraju da nedjelja treba i dalje ostati neradna, kako je bilo definirano ranijom odlukom. To je dan u tjednu kada djeca nisu u školi i kada cijela obitelj može biti na okupu”, kaže Kamić.

S druge strane, Remzija Sadić (NES), vijećnik koji pripada vladajućoj većini u Općinskom vijeću Sanski Most, smatra da se radi o kompleksnom pitanju, te da će uvijek biti nezadovoljnih bilo kakva odluka da je na snazi.

,,Ranija odluka je imala svojih prednosti i nedostataka. Slažem se da je neophodno zaštititi prava radnika, ali smatram kako se to može i treba ostvariti važećim zakonima o radu. Također, mislim da je ambijent sada drugačiji, zbog aktualnog stanja na tržištu rada radnici nisu više u toliko podređenom položaju prema poslodavcima i efikasnije mogu da zaštite svoja prava na slobodno vrijeme tokom tjedna”, smatra Sadić.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je osigurati i poslovni ambijent u kojem bi se, osim želja radnika, zadovoljili i interesi poslovne zajednice. Inače, ranije se po ovom pitanju oglasilo i Federalno ministarstvo trgovine, te zahtijevalo od lokalnih vlasti da preispitaju odluku o neradnoj nedjelji. Oni su se pozvali na zakone kojima se onemogućava ograničavanje poduzetničkih prava i sloboda.

Također, istaknuli su da se ta pravna materija regulira entitetskim zakonom, te naveli kako je provedeno anketiranje gospodarskih subjekata trgovačke djelatnosti u Sanskom Mostu pokazalo da oni nisu za potpunu zabranu rada nedjeljom. Iz nadležne općinske službe poručili su kako će u narednom razdoblju pristupiti izradi nove odluke o utvrđivanju radnog vremena, te će svi zainteresirani imati mogućnost da se svojim prijedlozima i sugestijama izjasne o ovoj temi.

Oglasi
LM