viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.08.23 @ 09:34
OGLAS

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine sjest će narednog utorka, 8. kolovoza, u Odžaku za isti stol i pokrenuti inicijativu za osnivanje Asocijacije poljoprivrednika BiH.

Prvi je to korak ka krovnom udruživanju, odakle će svoje zahtjeve delegirati prema državnoj razini vlasti.

OGLAS

Riječ je o pitanjima na kojima inzistiraju već godinama, no vlasti su opravdanje za njihovo nerješavanje pronalazile u tome što su prijedlozi stizali s jedne ili druge razine, iako se tiču poljoprivrednika iz svih dijelova zemlje. Sada će poljoprivrednici govoriti jednim glasom, a hoće li borbu voditi i na ulicama, još je rano govoriti.

OGLAS

Ne želim govoriti u bilo čije ime, zato ćemo zajednički donijeti zahtjeve na sastanku, a problemi se tiču svih. Mogu reći da postoji raspoloženje i da se ide i na prosvjede jer ovako više ne može, ostajemo bez hrane, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH u razgovoru za Agro Klub.

OGLAS

Prvi zahtjevi

Osim njih, sastanku će prisustvovati predstavnici Seljačkog saveza FBiH, županijskih udruženja, kao i nekoliko udruženja iz Republike Srpske te iz Brčko distrikta. Za sada je sigurno da će se na stolu naći dvije teme.

Plavi dizel i zaštita domaće proizvodnje na način da se uvedu trošarine na svu uvoznu robu koja se tiče poljoprivrednih proizvoda, navodi Bićo, pojašnjavajući da je cilj ovih zahtjeva vratiti uništenu domaću proizvodnju koja trenutno zadovoljava jedva 20 posto potreba. A, upravo ju je ugušila nekonkurentnost s uvozom.

Koliko se zapravo uvozi hrane u BiH, najbolje pokazuje podatak da su lani uvezene 2,2 milijarde kilograma poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, što je za gotovo 140 milijuna kilograma više nego godinu prije.

Na pitanje kako komentira činjenicu da su ulaganja u poljoprivredu enormno povećana posljednjih godina, a da istovremeno proizvodnja ne prati taj rast, kaže kako bi razlog voljeli znati i poljoprivrednici.

To pitamo i mi njih jer oni su dužni kad ulože proračun da brinu u o njemu. Ni nama nije jasno kako je sve više novca, a sve manja proizvodnja. Stručnjaci trebaju to obrazložiti, zaključuje Bićo.

Ostali jedinstveni

Bit je da se dogovori strategija djelovanja kroz Asocijaciju, poručuje predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice”, Savo Bakajlić, dodavši kako mu je drago da su poljoprivrednici ostali jedinstveni i da ih, uprkos pokušajima, nisu uspjeli zavaditi. On na sastanak stiže sa svojim kolegama iz još nekoliko udruženja.

Mi samo tražimo ono što je naše. U politiku se ne miješamo, ali sada smo već došli do razine spasa. Ranije smo govorili o održavanju poljoprivredne proizvodnje, sada je već spašavamo, ističe Bakajlić.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM