viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 10.02.24 @ 19:01

Četiri brutalna ubojstva dogodila su se u samo deset dana u Bosni i Hercegovini, u periodu od 28. siječnja do 7. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monstruoznost ovih djela, koja su kao iz scenarija „Zločinačkih umova“, pokazuje da smo se pretvorili u društvo bez empatije, ali i ponovno skreće pažnju na propuste u prevenciji i sprječavanju najtežih kaznenih djela. Postavlja se pitanje jesu li mogla biti spriječena ubojstva u Sarajevu, Doboju, Banjoj Luci ili Tuzli i čija je reakcija izostala?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, 28. siječnja je u naselju Otoka u Sarajevu ubijen 19-godišnji Faris Pendek, dok su njegovi prijatelji pretučeni. U Farisa je pucao Adem Šuman (24) bez ikakvog povoda, zbog bezazlene situacije u prometu. Ubojica je ranije kažnjavan zbog posjedovanja narkotika te je i višestruki počinitelj prekršaja u prometu.

Monstruoznost zločina u Doboju, pomno planiranog, pripremanog i izvršenog brutalnog ubojstva Saše Kulišića šokirala je cijelu regiju. Policija je uhitila njegovu suprugu Andreu Kajganić (32) i njenog mladog ljubavnika Dražena Lazarevića (19), a potom i 14-godišnju kćerku žrtve, koja je navodno sudjelovala u trovanju oca, a, prema pisanju medija, bila je i zaljubljena u majčinog ljubavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema šokantnim saznanjima istražitelja, Kulišić je najprije mjesecima trovan lijekovima koji su mu podmetani, da bi potom bio svezan i odvezen u šumu, gdje je ubodima nožem brutalno usmrćen.

U Banja Luci je 4. veljače uhićena Milica Diljević (31), osumnjičena da je, nakon kraće svađe, ubila partnera Zvonimira Stefanovića. Stefanović je ubijen u stanu hladnim oružjem, ubodom u grudi. Javnost u BiH šokirana je i brutalnom likvidacijom u tržnom centru Sjenjak u Tuzli koju je 7. veljače počinio policajac Elvis Ćustendil. On je ubio Amru Kahrimanović (52). U nju je ispalio 17 hitaca iz službenog pištolja koji nije smio ni imati u danima godišnjeg odmora, a potom pobjegao. Uhićen je ubrzo u akciji specijalaca.

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kaže da su građani s pravom zabrinuti zbog brutalnih ubojstava, ali i samoubojstava, stanja u prometu, sukoba organiziranih kriminalnih grupa, prisutnosti kriminalaca i iz regije, njihovih sprega s policijom, o čemu Sky aplikacija nudi mnoštvo dokaza.

Potrebne su strategije borbe protiv nasilja, dodaje, te hitno poduzimanje aktivnosti u koje će biti uključeni policija, pravosuđe, socijalne, zdravstvene, obrazovne institucije. Promptno pooštravanje kazni za nelegalno oružje, droge, prometne nesreće te više prisutnosti policije na ulicama.

Politika mora stati iza akcije suzbijanja nelegalnog naoružanja. Kazna tri godine zatvora, ili pet godina, kao u Austriji, gdje vas ništa ne pitaju kad vam pronađu oružje bez dozvole. A ne kao ovdje, 90 posto uvjetnih osuda ili kazna od šest mjeseci. Dati rok od pola godine za predaju takvog oružja, kao u Srbiji, ili ćete se suočiti sa zatvorskom kaznom – ističe Hadžović te upozorava da će izostanak reakcije vlasti građane inicirati da se sami štite, što bi već predstavljalo korak ka anarhiji.

Prema uzoru na Hrvatsku, potrebno je uvesti sustav probacije, uvjetovane i nadzirane slobode recidivista, čime je broj povratnika u vršenju kaznenih djela smanjen za nekoliko puta.

Oglasi
LM