viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.10.23 @ 09:38

U prvih devet mjeseci 2023. tvrtke iz BiH izvezle su oružja u iznosu od 166,191.670 KM, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH, prenose Nezavisne. Kako se navodi u podacima, listu izvoznika oružja tijekom ove godine činila je 21 tvrtka iz BiH. Od ukupnog oružja koje je izvezeno ove godine, uvjerljivo najveća potražnja je za domaćim bombama, granatama, torpedima, minama, raketama i sličnim vojnim streljivom koje je izvezeno u vrijednosti od 153,081.441 KM. Za nešto više od devet milijuna KM izvezeno je vojnog oružja, izuzev revolvera, pištolja i oružja.

– Tijekom prošle godine oružja iz BiH izvezeno je za iznos od 196,023.892 KM, a 2021. godine za 192,875.889 KM – piše u podacima UNO-a BiH. Bh. oružje je tijekom ove godine najviše plasirano u Sjedinjene Američke Države za 56,083.768 KM. Slijedi izvoz u Bugarsku za 27,098.281 KM, Saudijsku Arabiju za 15,261.598 KM te Maleziju za 11,018.997 KM. S druge strane, za tri tromjesečja ove godine uvezeno je oružja za oko 15 milijuna KM. – Za najveći iznos oružje je došlo iz Srbije, i to za 3,839.547 KM, Turske za 1,989.942 KM te Češke za 1,807.717 KM – navodi se u ovim podacima. Slaven Ristić, vlasnik tvrtke TRB, Tehnički remont iz Bratunca, kazao je za Nezavisne kako je proizvodnja oružja jedna od rijetkih grana koja je jako uspješna. – Mi smo naslijedili ovu industriju iz bivše Jugoslavije. Namjenska industrija BiH i RS-a naslonjena je na namjensku industriju u regiji, prije svega Srbije. Te tvrtke iz BiH i Srbije imaju smisla ako funkcioniraju zajedno jer je takav koncept bio i u bivšoj državi. Ta suradnja je i sada na iznimnoj razini. Svako ulaganje u namjensku industriju, uzimajući u obzir političku situaciju u svijetu, itekako je opravdano i dat će rezultate. Bit ćemo u prigodi zaposliti mnogo više ljudi i biti vidljiviji na mapi svijeta kad je namjenska industrija u pitanju – naglasio je Ristić. Dodao je i to kako su na nedavno održanom sajmu naoružanja u Beogradu predstavili multifunkcijsko lako taktičko vozilo koje je dobilo impresije od svjetskih proizvođača.

OGLAS

– Dosad smo oružje izvozili kupcima iz Namibije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Etiopije. Sjeverna Afrika i Bliski istok naša su glavna tržišta. Suradnja u komponentama je s NATO paktom i EU-om – kazao je Ristić. Na pitanje Nezavisnih je li došlo do povećanja cijena oružja zbog inflacije, Ristić odgovara kako potražnja diktira cijenu. – Vidimo da je rat u Ukrajini i sva skladišta streljiva i oružja iz država našeg okružja, a koje su članice NATO-a, su prazna. Sve one moraju sada obnoviti zalihe te to i čine, pa je potražnja velika. Smatram kako će u sljedećih pet ili deset godina potražnja biti i veća jer živimo u svijetu u kojem su nestabilne situacije i mnoge krize – zaključio je Ristić.

OGLAS
Oglasi
LM