viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.12.23 @ 14:22

Na računu Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) leži neiskorištenih 245 milijuna maraka prikupljenih po osnovu putarina za izgradnju autoputova.

Za to vrijeme nadležna poduzeća se za izgradnju prometne infrastrukture zadužuju, a novac gubi vrijednost. Ni na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UNO BiH nije bilo spremnosti da se ta točka stavi na dnevni red.

Dok se izgradnja autoputova najčešće financira kreditnim sredstvima na koja se plaćaju kamate, na podračunu UNO leži neiskorištenih 245 milijuna KM prihoda od putarina.

OGLAS

Riječ je o dijelu sredstava koja se ostavljaju na podračunu Uprave dok upravni odbor ne usvoji konačnu metodologiju raspodjele sredstava od putarina.

OGLAS

– Od veljače 2018. na snazi je privremena odluka o raspodjeli oko putarina, i to po koeficijentu 59 posto FBiH, 39 posto RS i 2 posto Brčko distriktu, dok se 10 posto dnevno prikupi sredstava svaki dan ostavlja na taj poseban predračun i iz tih sredstava će se vršiti poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačnu metodologiju za raspodjelu prihoda od putarina. S obziom da od 2018. do danas nije usvojena konačna metodologija za raspodjelu prihoda od putarina na posebnom podračunu se nakupilo 245 milijuna KM – rekao je Ratko Kovačević, načelnik Službe za informiranje UNO BiH.

OGLAS

U Autoputovima Republike Srpske kažu da su više puta apelirali na nadležne da se ta sredstva rasporede. Novac naročito uslijed inflacije gubi na vrijednosti, a izračunali su, mogao bi poslužiti za izgradnju oko 15 kilometara autoputa.

– Prema nekim našim kalkulacijama oko 70 milijuna KM pripalo bi Autoputovima RS. I mi smo apelirali da se utvrdi nesporni dio i da se raspodjeli nesporni dio jer je taj novac neophodan kako nama tako i Autocestama Federacije BiH, imamo određene projekte – naveo je Nedeljko Ćorić, direktor JP “Autoputovi RS”.

Nezadovoljni su i u Autocestama FBiH.

– Ovaj zadržani akumulirani iznos prihoda od 2017. nije doznačen. Kao posljednica navedenog isto je utjecalo na likvidnost JP Autoceste FBiH, te trenutno nije u mogućnosti da uredno izmiruje obveze po međunarodnim kreditorima, odnosno prema Federalnom ministarstvu financija. Napominjemo da su obveze prema kreditorima uredno izmirene od strane Vlade FBIH, odnosno Federalnog ministarstva financija – priopćili su iz JP “Autoceste FBiH”.

Oglasi
LM