viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.07.23 @ 20:53

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell pozdravio je napore Vijeća ministara BiH predvođenog predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, ali je i kritizirao vlasti Republike Srpske zbog posljednjih poteza kojima BiH usmjeravaju izvan Europske unije, a taj entitet u izolaciju.

,,Pozdravljam sve napore predsjedateljice i Vijeća ministara BiH oko napretka koji je napravljen te postignutih mjera”, rekao je Borrell nakon sastanka Vijeća za Sporazum o stabilizaciji i priodruživanju (SSP) koji je održan na visokoj političkoj razini. Pozvao je sve vlasti i političare da ostave živim pozitivni momentum napretka prema Europskoj uniji.

OGLAS

Ocijenio je neprihavtljivim poteze Republike Srpske kojim se podrivaju institucije Bosne i Hercegovine”.

OGLAS

,,Ti potezi vode BiH izvan EU integracija, a entitet u blokadu”, rekao je Borrell. Dodao je kako ti ‘potezi mogu imati ozbiljne posljedice ako se nastavi podrivati ustavni poredak zemlje te glorificirati ratne zločince‘.

OGLAS

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zahvalila se Europskoj uniji na potpori Bosne i Hercegovine ističući kako je pred zemljom ispunjavanje 14 uvjeta kako bi otvorila pregovore s EU. Izrazila je očekivanje da bi zemlja krajem godine mogla otvoriti pregovore s EU.

Ocijenila je kako recept za uspjeh BiH predstavljaju ‘razgovori, sporazumijevanje i kompromis’. Po njezinim riječima to mora uključivati dogovor o izbornoj i ustavnoj reformi čime bi se osigurala jednakopravnost triju naroda i svih građana.  

Predstavila je i rezultate koje je u razmjerno kratkom roku ostvarilo Vijeće ministara BiH od kojih se dio odnosi i na reformsku agendu vezanu uz EU. Najavila je da će na sljedećoj sjednici Vijeća ministara prihvatiti nekoliko zakona koji se konkretno odnose na ispunjavanje 14. kriterija.

Oglasi
LM