viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.01.24 @ 08:19
OGLAS

Predsjedatelj Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković sazvao je za 22. siječnja sjednicu tog povjerenstva na kojoj bi se trebala razmatrati predložena odluka o izmjeni Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Zastupničkog doma PFBiH.

OGLAS

– Ovu odluku potrebno je donijeti s obzirom da su nakon konstituiranja Zastupničkog doma neki zastupnici napustili parlamentarne klupe zbog dodjele drugih mandata. Od tada su ostala upražnjena i njihova mjesta u radnim tijelima ovog doma – kazao za Fenu Bošković.

Potvrdio je da, između ostalih, treba nove zastupnike rasporediti u Povjerenstvo za izbor i imenovanje u kojoj upravo nedostaju dva od ukupno 11 članova.

OGLAS

– Naime, Antonio Sesar je krajem lipnja podnio ostavku na mjesto zastupnika Zastupničkom domu, čime mu je prestao i mandat u Povjerenstvu za izbor i imenovanja. Prije Sesara ostavku je podnio i Feliks Vidović, što znači da smo ostali bez dva člana Povjerenstva. Umjesto njih prema navedenoj odluci predloženi su da se izaberu Marijan Marijanović i Goran Opsenica (HDZ BiH) – podsjetio je Bošković.

OGLAS

Prije odluke Zastupničkog doma PFBiH o popunjavanju svih radnih tijela mora raspraviti povjerenstvo za izbor i imenovanje.

OGLAS

U ovom trenutku HDZ BiH i Trojka imaju samo pet članova Povjerenstva i to – Mladen Bošković (HDZ), Damir Mašić (SDP), Aner Žuljević (SDP), Dragan Mioković (Naša stranka) i Rasim Smajlović (NiP). Oporba ima četiri člana Povjerenstva – Irfan Durić (NES), Eldar Čomor (SDA), Edina Gabela (SBiH) i Dajana Čolić (DF).

– Svjedoci smo da oporba blokira izbor radnih tijela nedolaskom na sjednicu. Ako se četiri člana Povjerenstva iz oporbe ne pojave na sjednici, Povjerenstvo nema kvorum za održavanje – poručio je Bošković.

Za ovu sjednicu, najavljenu za 22. siječnja, dostavljena je odluka po kojoj se trebaju izabrati novi članovi radnih tijela.

Predloženo je da u Ustavnom povjerenstvu umjesto ministra unutarnjih poslova Srednjobosanske županije Feliksa Vidovića bude izabran Marijan Marijanović (HDZ BiH). Također on će zamijeniti i predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradara na mjesto člana Povjerenstva za jezička pitanja, a na njeno mjesto člana Odbora za promet i komunikacije bit će postavljena Dajana Frljić (HDZ BiH).

Dužnosti se u Zakonodavno-pravnom povjerenstvu razrješava i Damir Arnaut, trenutno veleposlanik BiH u SR Njemačkoj, a na njegovo mjesto predložen je Mirsad Čamdžić (Naša stranka).

Umjesto Čamdžića u Povjerenstvu za informiranje i Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju treba biti Marko Cvitanović (Naša stranka).

Dajana Frljić (HDZ BiH) treba biti imenovana za člana Administrativnog povjerenstva koje je ostalo upražnjeno nakon što je zastupničke klupe napustila Mirjana Plavčić. Ona je bila i članica Povjerenstva za ekonomsku i financijsku politiku gdje treba doći Marko Saraf (HDZ BiH).

Zastupnički mandat prestao je i federalnoj ministrici obrazovanja i znanosti Jasni Duraković, a na njeno mjesto u Povjerenstvo za ravnopravnost spolova predložen je Fuad Abaspahić (SDP BiH). On bi trebao postati i član Povjerenstva za lokalnu samoupravu umjesto Ramiza Halkića.

U Povjerenstvu za lokalnu samoupravu i Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju članstvo je prestalo federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću, a nova članica u ovim tijelima trebala bi biti Ajla Milišić-Pepić (Narod i pravda).

Amel Mekić (Narod i pravda) trebao bi biti član Povjerenstva za pitanja mladih i Odbora za obrazovanje, znanost, kulturu i sport, umjesto bh. ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM