viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.04.24 @ 10:11
OGLAS

U protekloj godini, razmineri su očistili područje od preko dva milijuna četvornih metara u 22 općine, ali posla još uvijek ima mnogo. Trideset godina nakon rata, naša zemlja i dalje je jedna od najviše minski pogođenih u Europi i svijetu.

Predstavljajući izvještaj ministru obrane Zukanu Helezu na Štrbačkom jezeru u Bihaću, rezultati koje je postigao tim za razminiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u protekloj godini su otkriveni. Pronađeno je više od 20.000 različitih vrsta mina, a najvažnije je što je očišćeno područje od preko dva milijuna četvornih metara u 22 općine, sve bez ozlijeđenih.

OGLAS

Gojko Knežević, načelnik Zajedničkog stožera OSBiH, komentirao je: “Općine su bile aktivne protekle godine u vezi s razminiranjem, a ove godine, u 2024., bit će još 18. To će biti tamo gdje procijenimo situaciju kao najkritičniju ili u vezi s infrastrukturnim projektima.”

OGLAS

Sulejman Kišija, zapovjednik Bataljuna za razminiranje OSBiH, izjavio je: “Odlukom Vijeća ministara, unutar strategije, planirali smo očistiti teritorij od mina do 2025. Međutim, to neće biti moguće. Vjerojatno će biti odgođeno na 2027. i dalje.”

OGLAS

Unatoč pozivima da komentira nedavne izjave Milorada Dodika o podjelama i zapaljivom retorikom, ministar Helez nije želio pokvariti svečanost. Potaknuo je političke aktere na smanjenje napetosti.

Zukan Helez, ministar obrane Bosne i Hercegovine, naglasio je: “Ne bi trebali davati zapaljive izjave o navodnom ratu i uključivati Oružane snage BiH u politiku. Ponavljam, one su jamac stabilnosti, multietničkog karaktera i najbolje integrirani dio društva. Želim građanima poručiti da ostanu mirni i sigurni jer nema opasnosti.”

Čak i gotovo 30 godina nakon rata, pola milijuna ljudi u Bosni i Hercegovini još uvijek je ugroženo zbog mina. Do sada je 1.782 osoba stradala, od toga 625 smrtno.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM