viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.05.24 @ 10:22
OGLAS

Kako olakšati proces registracije i online registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH te time omogućiti snažniji investicijski ciklus lišen velikog broja dosadašnjih birokratskih opterećenja i prepreka, jedno je od ključnih pitanja koja će se uskoro riješiti u Federaciji BiH, a iza svega stoji proces integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH.

Važnu kariku u ovom procesu čini i Federalno ministarstvo pravosuđa, čiji je ministar Vedran Škobić. Općina Travnik izabrana je kao prva u kojoj će se u realnim uvjetima testirani novo rješenje, pa je tako prošle godine u prostorijama Općinskog suda u Travniku, prvog suda u FBiH koji je započeo s primjenom ovog digitalnog rješenja, označen službeni početak rada integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH.

OGLAS

Osim tematike registracije poslovnih subjekata, važan korak prema ubrzanju svih potrebnih procedura za pokretanje biznisa, ali i olakšavanje svakodnevnih životnih potreba stanovnika BiH, veže se i uz uvođenje digitalnog potpisa. Digitalni potpis, kao elektronička forma vjerodostojnosti, omogućuje potvrdu identiteta pošiljatelja i integritet isprave, čime se osigurava sigurna razmjena podataka putem interneta. Ovaj sustav nije samo praktičan već štedi vrijeme i resurse, eliminirajući potrebu za fizičkim potpisivanjem isprava i tako omogućuje bržu i učinkovitiju komunikaciju.

OGLAS

Iz IDDEEA-e su nedavno ukazali na značaj novih tehnologija u procesu digitalizacije, odnosno unaprjeđenju javnih usluga, istaknuvši važnost daljnjeg investiranja u informacijske tehnologije, ali i obuku osoblja. Vezano uz zaštitu, poručili su i kako digitalni potpis nije samo pitanje tehnologije već i pravne sigurnosti i privatnosti podataka. Stoga je od vitalnog značaja da se usvoje odgovarajući propisi i standardi koji će osigurati integritet i povjerenje u digitalne procese. Digitalni potpis, kao i e-servisi, elementi su koji će u velikoj mjeri poboljšati poslovno okružje u zemlji, olakšavajući i ubrzavajući potrebne procedure za pokretanje biznisa, realizaciju investicija, a samim tim i stvarajući preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, a kroz daljnji razvoj infrastrukture i podršku mjerodavnih institucija očekuje se da će ove tehnologije postati još šire prihvaćene i integrirane u sve aspekte društva. Kada govorimo o daljnjem procesu podizanja tehnološke razine koja će svim žiteljima u znatnoj mjeri olakšati svakodnevne životne potrebe, valja ukazati i na činjenice kako se planira i izgradnja platforme digitalnog identiteta koja će se koristiti na teritoriju cijele BiH te pružati ključne usluge kao što su elektronički potpisi (e-potpisi) i e-novčanik te tako omogućiti korisnicima da upravljaju i koriste svoj digitalni identitet na jednostavan, siguran i učinkovit način.

OGLAS

Pitanje digitalizacije usko je vezano i uz pristupanje BiH Europskoj uniji, a Škobić je još prošle godine, u vrijeme početka rada integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH, naglasio kako ovakav pristup omogućava transparentnost i lakši pristup građanima i gospodarstvenicima te je uistinu jedan korak prema Uniji. Ukazao je na iskustva zemalja EU-a u kojima je ovakav način rada zastupljen, ali je istaknuo i značaj procesa digitalizacije u pravosuđu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM