viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.03.24 @ 12:53

Cijene ćevapa u nekim ćevabdžinicama u Federaciji BiH već su dostigle cijenu od 12 maraka za 10 komada, dok i u RS najavljuju da će morati poskupjeti ovaj gurmanski specijalitet.

Da je do rasta cijene ćevapa došlo, potvrdili su i iz ćevabdžinica “Petica Ferhatović” iz Sarajeva, gdje su rekli da su podignuli cijenu za dvije marke, te da sada ćevapi koštaju 12 KM, pišu “Nezavisne novine”.

OGLAS

Neki još nisu podignuli cijene ćevapa, ali će uskoro građani porciju ovog omiljenog jela plaćati više. Iz “Mrkve” u Sarajevu kazali su da kod njih cijena 10 komada ćevapa iznosi 10 KM, ali, kako kažu, narednih dana očekuje se rast za dvije marke. – Došlo je do rasta cijene sirovine, tako da moramo podići cijenu krajnjeg proizvoda – rekli su iz “Mrkve” za “Nezavisne novine”.

OGLAS

I u Banja Luci neke roštiljnice ističu da su već korigirale cijene, a i ostale najavljuju da će doći do njihovog rasta. – Kod nas trenutno velika porcija ćevapa košta osam maraka, dok u narednom tjednu očekujemo da će doći do rasta cijene za dvije marke – kazali su iz roštiljnice “Banjalučanka”.

OGLAS

Da je već došlo do rasta cijena ćevapa, potvrdili su u roštiljnici “Stari recept” Banja Luka, gdje kažu da su podignuli cijenu za jednu marku. – Mi smo u veljači podignuli cijene, tako da ih sada nećemo dodatno podizati. Sada nam velika porcija košta devet, srednja sedam, dok je mala porcija ćevapa pet maraka – kazali su iz ove roštiljnice.

U roštiljnici “AD” ističu da su u studenom prošle godine podignuli cijene, pa tako velika porcija ćevapa košta 10,20 KM, dok je za malu potrebno izdvojiti 5,60 KM. Iz mesnica u RS ističu da je cijena ćevapa porasla u proteklom razdoblju, te da sada kilogram ćevapa košta 18 KM, dok je to ranije bilo 17 KM.

U jednom kilogramu dođe otprilike pet porcija velikih ćevapa – kazali su iz mesnice “Lazo” i istaknuli da se cijene ostalog mesa nisu mijenjale. Lazo Šešić, jedan od najpoznatijih mesara u Banja Luci i predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, kazao je da trenutno u Banja Luci ne bi trebalo doći do poskupljenja ćevapa, te da se postavlja pitanje opravdanosti ovih poskupljenja.

Kako dodaje, u trenutnoj situaciju ne vidi potrebu za poskupljenjem, te smatra da su određene kontrole neophodne. – Nije mi jasno zašto dolazi do poskupljenja jer se situacija na tržištu smiruje, te je potrebno pojašnjenje zašto roštiljnice podižu cijene – rekao je.

Oglasi
LM