viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.04.24 @ 20:04
OGLAS

Završen je sastanak u Istočnom Sarajevu između HDZ BiH, Trojke i SNSD-a. Razgovarano o aktuelnim političkim pitanjima i načinima kako odblokirati funkcioniranje vlasti.

“Žao nam je svima što je došlo do zastoja nakon dobivanja statusa pregovarača. Došli smo u situaciju koja traži rješenja. Ja smatram da lokalni ljudi trebaju rješavati ova pitanja. Spremni smo uputiti neke od zakona na odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu BiH i vidimo na koji način ponovo možemo deblokirati europski put”, kazao je Dodik nakon sastanka.

OGLAS

Lider HDZ BiH Dragan Čović smatra da je rješenje da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH.

OGLAS

“Prije par dana kolega Nikšić, Dodik i ja smo zaključili da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala. Čini se da rješenje je da do idućeg petka usvojimo u parlamentarnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bi riješili glavninu problema koje imamo”, kazao je Čović.

OGLAS

Nermin Nikšić je kazao da mu je žao što je došlo do blokade zamaha koji je nastao nakon dobijanja pregovaračkog statusa za EU. “Svima nam je žao za onaj zamah što smo imali nakon otvaranja pregovora kada je proizvedena jedna blokada u radu Parlamenta. Sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na europski put i pokušamo odblokirati pitanja. Ono što smo postizali do sada je kompromisom postizanje zajedničkih rješenja. Dogovorili smo se da ponudimo izborni zakon u proceduru u Parlament BiH kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti”, kazao je Nikšić.

Elmedin Konaković je poručio da sastanak nije bio lagan, ali da se i do sada sve rješavalo dogovorom. “Do sada smo se uspjevali dogovoriti oko veoma teških pitanja. Vrlo je težak bio sastanak danas, nimalo lagan, ali imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da riješe pitanja. Izborni zakon kao prioritet, ali i druga pitanja, kazao je Konaković.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM