viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 25.09.23 @ 14:47

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine danas je u Mostaru održalo petu proširenu sjednicu Predsjedništva, kojoj su nazočili i predsjednici županijskih i regionalnih odbora te organizacije HDZ-a BiH za Brčko distrikt.

Predsjedništvo je raspravljalo o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na razini županija, Federacije BiH i BiH, počelo s pripremama za izbore, gdje je dogovorena klauzura HDZ-a BiH početkom listopada.

Razgovaralo se i o unutarstranačkim aktivnostima u funkciji jačanja uloge HDZ-a BiH u političkom ambijentu BiH, te o planu obilazaka općina i gradova.

Predsjedništvo je danas na sjednici dogovorilo i održavanje klauzure HDZ-a BiH, kao pripremu za lokalne izbore u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović obratio se medijima i rekao kako se na sjednici Predsjedništva stranke raspravljalo o nekoliko bitnih tema, od političke situacije na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini, izborne godine i izbornog ciklusa za iduću godinu, organiziranja klauzure stranke 5. i 6. listopada koja će biti najveća brojem dužnosnika, ali i o izlasku pojedinih članova iz ove stranke.

„Naši lokalni izboru su u listopadu, a s obzirom na to da se u Republici Hrvatskoj vode izbori i za Sabor, Europski parlament pa i predsjednički, a imaju odraz i na prostor BiH, jasno je da nam ta izborna godina znači. Posebna točka je jačanje uloge HDZ-a u funkciji snaženja našeg utjecaja na političkom ambijentu BiH“, rekao je Čović.

Rekao je kako je svaki gubitak bilo kojega člana ”ogroman gubitak za HDZ BiH”. „Procijenili smo da je dobro protresti sve ono što imamo u članstvu. Svi članovi su važni, bez obzira dolazili iz Livna, Vareša, Žepča, Mostara, Širokog, nema važnijih. Neki sebi daju atribute koji im ne pristaju, da su utemeljitelji, a nisu. Gubitak svakog člana je ogroman gubitak za HDZ, mi gradimo obitelj koja danas ima 45 tisuća članova, organiziranih, to nema nijedna druga stranka. Naravno da tu ima trzavica, sve smo raspravili, primarno u temi lokalnih izbora za BiH. Cilj nam je dobiti sve općine i gradove od HDZ-a i partnera HDZ-a na tim izborima“, izjavio je dr. Čović.

Čović je komentirao i sastanak s partnerima s državne razine, čiji je domaćin u poslijepodnevnim satima, te je kazao kako će se na dnevnom redu naći svi zakoni koji postoje iz paketa 14 uvjeta, ali i odluke kako bi izvještaj o napretku BiH na putu ka EU bio pozitivan.

Također je istaknuo kako je moguće da danas jedan dio Izbornog zakona bude raspravljan, usvojen i dogovoren i da ide u parlamentarnu proceduru.

Daans će se raspravljati o svakom detalju koji je nužan za naš europski put, pa tako i Zakon o Ustavnom sudu, zakon o sudstvu, Izborni zakon i tako dalje. Optimističan sam da ćemo danas imati pozitivnu atmosferu, jer sam se čuo s kolegama“, istaknuo je dr. Čović.

Cilj je, naglasio je, da sve iz paketa 14 uvjeta bude završeno do kraja listopada. „Siguran sam da nijedan od ovih zakona koji su nam iz paketa europskih, a puno drugih koji nešto lakše idu, neće izaći iz mjeseca listopada, a da neće doći do Parlamenta. Učinit ćemo sve da napravimo afirmativniju sliku od ove koju slušamo svaki dan na relaciji naših i međunarodnih institucija“, dodao je Čović.

Upitan je li BiH već dato zeleno svjetlo, predsjednik Čović je rekao kako “osobno misli da je izvještaj već napisan, iako se još piše”. „Siguran sam da će biti pozitivan. Do nas je, ne možemo stati na pola puta. Naravno, bit će političkih efekata, tko što izjavljuje, tko poziva na ovo ili na ono, to je druga dimenzija ambijenta u kojem živimo“, kazao je Čović.

Oglasi
LM