viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.03.24 @ 14:06
OGLAS

Siguran sam da ćemo i u sedam narednih dana, do sjednice Europskog vijeća, dobivati pozitivne stavove oko naše uloge, kredibiliteta i rezultata koje smo postigli kada je u pitanju integracijski proces EU, izjavio je za “Avaz” predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

On je jučer, sa liderima SDP-a i SNSD-a Nerminom Nikšićem i Miloradom Dodikom, učestvovao u panel diskusiji posvećenoj budućnosti BiH, koju je organizirala Ambasada BiH u Austriji. Čović nam je iz Beča kazao da je budućnost BiH dobra i da je imalo smisla sudjelovati na ovom skupu.

OGLAS

– Siguran sam da ćemo u idući četvrtak dobiti taj poziv i da se moramo spremati za mnogo veće iskorake od dosadašnjih. Drago mi je da smo napravili nešto što su i drugi ocijenili korektnim, iako još nije završeno sve što smo obećali završiti. Iskreno govoreći, dobro je da nam se da i malo vjetra u leđa, da onda na tom europskom putu možemo graditi planove do kraja godine i brže donositi odluke nego ikada do sada. Vjerujem da zbog čitavog ambijenta možemo sa teških i crnih tema preći na europske priče koje mogu donijeti dosta dobrog – kaže Čović.

OGLAS

BiH je ostala dužna usvojiti Zakon o sudu BiH i izmjene Izbornog zakona BIH, a Čović očekuje da se oba dokumenta, iako neusuglašena, nađu u proceduri u Vijeću ministara BiH.

OGLAS

– Da dobijemo prostora, ako prođe Vijeće ministara, da se u parlamentarnoj raspravi, ovaj put u redovitoj proceduri, puno toga popravi i eventualno usuglasi. Pokazali smo, neću reći dobru volju, jer nismo u prilici da drugima govorimo šta su obrasci i dinamika dogovaranja, da možemo napraviti veliki iskorak, tako da bi bilo naivno ne požuriti i ne pokušati u narednih sedam dana i ova dva zakona staviti u proceduru i tako pokazati da nam se može vjerovati i za buduće dogovore – dodaje Čović.

Usprkos važnoj poruci predsjednice EK Ursule von der Leyen da je aktuelna vlast uradila više za godinu dana nego prethodne za deset, do sjednice Europskog vijeća 21. ožujka trajat će i dilema hoće li neka od članica EU svojim glasom odložiti početak pregovora.

– Vjerujem da u ovih 7 dana neće nitko povući to pitanje. Apsolutno sam uvjeren, a to se vidjelo iz izjave predsjednice EK i iz rasprava u Europskom parlamentu, da će svih 27 zemalja prepoznati potrebu da BiH otvori pregovore. Ako ga je nekad, zbog našeg nerada, do sada i bilo, kod mene više nema skepticizma uopće. Vjerujem da su svi prepoznali da smo u ambijentu u kojem živimo učinili ono što se moglo učiniti i da zaslužujemo taj korak – ističe Čović.

 Čović se slaže se s ocjenom da euforiju treba obuzdati, jer pregovarački proces susjedne Crna Gora i Srbija davno su otvorile. Pravi posao tek predstoji, a odgovornost domaćih političara tek dolazi na ispit.

– Idući tjedan bih stao sa euforijom i naglaskom na bilo šta što smo uradili, već bih napravio precizan plan šta treba uraditi do kraja 2024. i 2025. godine, pa da tada pokažemo jesmo li dostojni uloge koja nam je danas, možda malo i privilegirano, poklonjena. Nema nam druge nego osloniti se na sebe i kroz formu parlamentarne demokracije ubrzano donositi zakone. Prijateljima izvana uvijek ćemo zahvaliti kad su vjetar u leđa, ali i oni moraju znati da je to naš posao. Siguran sam da možemo sjediti zajedno, samo svako se mora malo staviti u kontekst ustavnog okvira BiH a sve neke druge ambicije ostaviti za neko drugo vrijeme – zaključuje predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM