viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.05.23 @ 13:47
OGLAS

“Ne bih ograničio priču o državnoj imovini samo na entitet Republiku Srpsku, već i na entitet Federacija Bosne i Hercegovine gdje je stotinu primjera uzurpacije državne imovine, baš kao i u Republici Srpskoj”, kazao je za BHT izaslanik u Domu naroda parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

OGLAS

Cvitanović se nada da se zbog nepostojanja suglasnosti o statusu državne imovine neće dogoditi blokade rada državnih institucija, mada one vise u zraku. Smatra da će, uz pomoć međunarodne zajednice, ipak biti postignut dogovor.

“Osobno smatram da zemlja znači suverenitet. Zemlja znači država. Mislim da na razini Bosne i Hercegovine to ne bi trebalo biti nikome problem. Trebamo imati zakon o državnoj imovini koji će omogućiti da zemljom u potpunosti upravljaju oni koji vladaju na tom području, a to su entiteti, županije, općine. Čak nemam ništa protiv da potpuni vlasnik zemlje budu i jedinice lokalne samouprave, općine, gradovi. Jer tu se događa život. Najveći problem i najgora situacija je ovakvo stanje s državnom imovinom u Bosni i Hercegovini”, smatra Cvitanović.

OGLAS

Cvitanović je upitan ima li ulazak HDZ-a 90 u vlast cijenu.

OGLAS

-Od prvog dana nakon prošlogodišnjih izbora iz HDZ-a 1990 je isticano da smo spremni biti dio rješenja na razini većine u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i biti dio vlasti u skladu sa svojim izbornim rezultatom, kaže Cvitanović, ali samo u slučaju ako će sve to biti u okviru hrvatskog nacionalnog legitimiteta. Kaže kako je bio siguran da će brojke i politike dovesti do toga da u Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti rješenje bez HDZ-a 1990 i bez njihovog partnera Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP). Ulazak u vlast na razini Federacije, kako tvrdi predsjednik HDZ-a 90, ova stranka nije “naplatila”.

OGLAS

“Ne postoji cijena. Postoji politički dogovor. Postoji, pa rekao bih, politička odgovornost za trenutak u kome se nalazi Federacija Bosna i Hercegovina, a samim time i Bosna i Hercegovina. Jer, bez stabilne Federacije nema stabilne Bosne i Hercegovine. I mi smo na tragu tih naših stavova i dogovorili smo u zadnjih tjedan dana prije formiranja vlasti naše sudjelovanje u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sukladno našem izbornom rezultatu i očekujem nastavak daljnjih aktivnosti da će to sve biti poštivano i da ćemo dati jedan doprinos u radu Vlade Federacije”, kazao je za BHRT Cvitanović.

Cvitanović je govorio i o zategnutim odnosima s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem nakon izbora prošle godine. Čović je, kako je nekoliko puta isticao Ilija Cvitanović, učinio sve da on ne bude izabran za izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Imali smo razgovore s predsjednikom HDZ-a BiH gdje se od nas očekivalo da ne idemo u Dom naroda Bosne i Hercegovine, već da tamo bude četvrti izaslanih HDZ-a BiH. Mi smo, na tragu povjerenja koje smo dobili, smatrali da je to pozicija koja pripada nama i našem koalicijskom partneru HNP-u. U tom kontekstu je bilo različitih političkih igara da mi ne dobijemo tu poziciju. Ne bih o detaljima…”, rekao je Cvitanović./

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM