viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.03.24 @ 21:17

Govor Željka Komšića na proslavi Dana neovisnosti BiH u kojem je ARBiH nazvao jedinom legalnom i legitimnom vojskom u BiH koja je svojim djelovanjem natjerala SRJ i Republiku Hrvatsku da potpišu međunarodne mirovne sporazume i da se obvežu da neće teritorijalne pretenzije prema BiH, komentirao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

“Izjave Željka Komšića možda su najbolji primjer zašto Komšić nije i nikada ne može biti legitimni predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način Komšić pokazuje da uopće ne razumije prirodu odnosa u BiH i da ovoj zemlji ne želi nimalo dobro. Armija RBiH je vojska jednog naroda i Komšić to jako dobro zna. Vjerujem da mu je, poput zlatnog ljiljana, najbliža armija bošnjačkog naroda jer je i sam bio dio nje, ali ne i narodu u čije ime prima plaću u Predsjedništvu. Narod koji predstavlja ubijan je od strane te vojske koja je iza sebe ostavila stotine nikada procesuiranih klaonica hrvatskog naroda. Hrvatsko vijeće obrane je legalna i legitimna vojna formacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, što je konačno potvrđeno zakonima države Bosne i Hercegovine. 

OGLAS

Ne znam o kakvim vojnim akcijama ARBiH Komšić govori, pogotovo mi nije jasno kakvi su vojni uspjesi natjerali hrvatsku stranu u ratu da potpiše mir i prizna BiH. Bez Splitskog sporazuma o zajedničkom vojnom djelovanju i zajedničkim snagama HVO-a i ARBiH rat u BiH dobio bi drugačiju dimenziju jer je napredovanje srpskih snaga, posebice na područjima sjeverozapadne BiH, bilo nezaustavljivo. Svjestan sam da bi Komšić kao drugi bošnjački član Predsjedništva želio maštovito prikazati vojne uspjehe ARBiH, ali povijest je nešto sasvim drugo.

OGLAS

Bosna i Hercegovina nije onakva kakvu bi Komšić želio da bude. Komšić, naravno, ima pravo na svoju interpretaciju povijesnih događaja u BiH, ali onda laže sebe i sve one koje predstavlja. Ovakvim izjavama narodi u BiH samo još više udaljavaju jedni druge, potvrđujući time da BiH kao država nije moguća. No, Komšića to svakako ne zabrinjava puno, njega ne zanimaju ni država ni ljudi, nego njegova pozicija i status. Samo s vremena na vrijeme daje ovakve izjave kako bi rasplamsao niske strasti među ljudima. To je neodgovorna i sebična politika” – ustvrdio je Cvitanović.

OGLAS
Oglasi
LM