viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.02.24 @ 23:00

“Stranke koalicije koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine kriju od javnosti o čemu zaista pregovaraju na sastancima te rade sve to kako bi održali tenzije s obzirom da izbori idu za šest mjeseci”, rekao je ovo u Pressingu predsjednik HDZ-a 1990 i izaslanik u Domu naroda PSBiH Ilija Cvitanović.

Zašto Vas ne zovu na pregovore?
Moja ruka je četvrta u Klubu Hrvata kada su u pitanju strateška pitanja. Ne zovu me i ne znam zašto. Vjerojatno ne žele proširiti sa strane one koji predstavljaju hrvatski narod nikoga osima Dragana Čovića i HDZ-a BiH, želeći zadržati ekskluzivitet predstavljanja Hrvata u BiH. Ali, ne ide im dobro. Na terenu se odvijaju drugačiji procesi. Ali ja nemam problem s tim i mislim da je to i dobro za mene jer nije meni tu ni mjesto. Sve je načelno dogovoreno, a nikako da se postigne dogovor u vezi ključnih tema.

Oglas

Govorili ste da je Čović učinio sve da ne budete izaslanik u PSBiH Je l’ se Čović Vas boji?
Ne znam je li se boji, ali definitivno želi sam da upravlja procesima na razini država, da nitko tu ne sjedi od drugih Hrvata. Učinio je sve da HDZ 1990 i naši partneri nemaju izaslanika u Domu naroda. Na sreću, dobili smo mjesto u državnom domu naroda, imali smo i ruku viška. Nisam političar koji ide prstom u oko. Kada glasujemo o europskim zakonima u PSBiH svatko tko me zna zna da ću to podržati. Svi zakoni koji mogu doprinijeti boljem životu u BiH i napretku BiH, podržat ću. Ali neću podržati proračun koji se usvaja po hitnom postupku na koji ne možete utjecati niti djelovati amandmanima.

Hoće li Europsko vijeće dati zeleno svjetlo BiH u martu?
Vrlo teško je to procijeniti. Iskreno se bojim da će se to dogoditi. Ako se dogodi, neće se dogoditi zaslugom naših pregovarača već milošću Europske komisije i njihovom zainteresiranošću. Svi koji dolaze na pregovore kažu da im je interes EU, a kada treba dogovoriti zakon ili prepisati od Europske unije, onda je problem kako će taj zakon izgledati. Nemamo informacija o čemu se točno pregovara, siguran sam da se ne pregovara samo temama koje izlaze u javnost. Npr. o sudovima, bojim se da se značajno razgovara o nadležnosti Suda BiH ne samo o sjedištu drugostupanjskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete reći da vladajući kriju od javnosti?
Oni se dogovaraju da se ne dogovore. Dogovaraju se da drže tenziju, kvazi lažne i licemjerne brige za vlastite narode, a najmanje za BiH. Ovo je samo jedna populistički prikaz stanja u kakvom se BiH nažalost nalazi. Nije normalno ako svi kažu da žele zakon o sukobu interesa, hajmo ga prepisati od drugih. Rade da bi se zadržala tenzija, izbori su za šest mjseci.

Tko se boji dokazivanja sukoba interesa?
Aktuelni zakon koji imamo trenutno je čisto afirmativan za one koji se nalaze u sukobu interesa. Kazna je 1.000 KM, 10 posto mjesečne plaće, to je takva mizerija i ponižavanje tog zakona. Boje se oni koji kriju vlastitu imovinu na rođacima, braći, punicama, punčevima… Koji 30 godina kradu ovu državu, a to što su pokrali kriju na drugim imenima.

Tko su oni?
Oni koji vladaju 30 godina. Ja se ne bojim.

Boji li se Dragan Čović?
30 godina i on vlada i Dodik vlada skoro 30 i Trojka malo kroz SDA i druge stranke i tako. Da ne govorim o SDA. Naravno da im nije interes da se donese takav zakon. Sjetite se kada je Hrvatska ulazila u EU, moraju pasti kapitalci. Ako bismo dobili datum, što nije realno i zamislite daju sebi za pravo da uvjetuju. Često se podcjenjuje što je Ukrajina dobila status pregovarača, a donijeli su preko 60 europskih zakona u stanju agresije. A BiH ne može donijeti 5,6,7 zakona – zamislite koje je to neželjenje europskog puta u BiH. Nedonošenjem zakona o sukobu interesa nastavit će s korupcijom, krađom i kriminalom. Vrijeme je da u BiH padnu kapitalci kao što su u drugim državama.

Tko će biti bh. Sanader?
Siguran sam da će biti na toj političkoj razini kao Sanader. Bit će ih značajnih i biće ih puno.

Kako se dogodilo da Čovićev zet dobije doživotnu poziciju na čelu BH ANSA-e?
Na prijedlog ministra Forte je prošao taj zakon koji ne ograničava na dva mandata mogućnost da ista osoba bude direktor. Pitao sam ga šta to znači, jer je tražio da glasam za. Rekao je da je to izmjena na tragu koju imamo u zemljama EU zbog deficitarnih zanimanja. I potrefio se baš Čovićev zet.

O čemu se još pregovaraju vladajući, a što ne znamo?
Mislim da je prva tema raspodjela novca. Budimo ozbiljni. Vjerojatno se razgovara i o ovim zakonima zašto se ne dođe do rješenja. Vidjeli ste na jučerašnjoj pressici kako to izgleda i koliko ulijeva nepovjerenje da će doći do dogovora. Hoće li se magla razići na europskom putu BiH? Vjerujem da će EU dati status pregovarača s obzirom na geopolitičke uvjete jer je BiH strateški bitna za EU i SAD. Sada kada pratite Rusiju, vidite da će biti nastavak i da neće stati na Ukrajini. Zato EU treba otvoriti pregovore. Mislim da bi to moglo nešto dobro donijeti jer se pregovara u institucijama EU.

Dodik kod Putina, Putin mu daje orden?
Onda i ste u poziciji da vi postavljate uvjet EU da odredi datum kada će BiH otvoriti pregovore, a bili ste u Rusiji i Bjelorusiji?! Nemate pravo postavljati uvjete kada to radite.

Mislite da će nam dati “zeleno svjetlo” i bez zakona o sudovima i sprečavanju sukoba interesa?
Mi nismo zaslužili ni ako usvojimo ni ova dva zakona jer nismo ispunili ni blizu onih 14 prioriteta.

Oglasi
LM