viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 28.09.23 @ 15:35

Bosna i Hercegovina trenutno stoji na digitalnoj raskrsnici. Dok se Europa i region ubrzano kreću prema sveobuhvatnoj digitalizaciji javnih servisa, BiH se čini kao država zarobljena u analognoj prošlosti. U eri u kojoj digitalna transformacija nije samo trend već potreba, građani i kompanije u BiH suočavaju se s nedostatkom praktičnih digitalnih opcija za ključne usluge iz domena javne uprave. Djeluje da su do sada digitalne inicijative bile tek sporedna stavka na političkoj agendi i pitanje koje se postavlja nije samo „zašto“, već „kako dalje”? Počinju li stvari da se mijenjaju, da li su se stekli uvjeti i hoće li građani BiH konačno početi da hvataju digitalni korak sa ostatkom modernog svijeta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstojećoj NetWork konferenciji, koja će se održati od 18. do 20. listopada u Grand Hotelu Neum, jedan od centralnih događaja biće panel diskusija koja će nastojati pružiti uvide i odgovore na aktualna pitanja digitalizacije servisa javne uprave. Naziv ovog panela je „Digitalizacija servisa javne uprave u BiH – čekaju li nas bolji dani?“, a realizira se pod pokroviteljstvom AmChama. Damir Dizdarević, generalni direktor kompanije Logosoft, s višegodišnjim iskustvom u IT sektoru i angažmanom u upravnom odboru Američke trgovačke komore (AmCham), preuzet će ulogu moderatora panela, te svojom ekspertizom voditi i obogatiti diskusiju. Ugledni i relevantni panelisti koji će podijeliti sa sudionicima informacije, planove i iskustva su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH, koji će iz pozicije nadležnog ministarstva, predstaviti trenutno stanje i viziju digitalizacije servisa javne uprave u BiH.

• Almir Badnjević, direktor agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) pojasnit će ulogu i planove ove agencije u digitalizaciji servisa javne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• Svjetlana Perković, s iskustvom u mnogim digitalnim transformacijskim projektima za UIO, podijelit će informacije o trenutnom statusu digitalizacije servisa u UIO i načine integracije s drugim institucijama u BiH.

• Aida Soko, ekonomska savjetnica u Delegaciji EU u BiH, koja će iz perspektive Europske unije pružiti uvide u podršku i smjernice za digitalnu transformaciju BiH.

• Denis Turkanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj RS, koji će sa sudionicima podijeliti informacije i planove o tome što po pitanju digitalizacije radi ministarstvo u kojem djeluje.

Panelisti će kroz interaktivnu diskusiju razmotriti ključne izazove, prilike i rješenja za digitalnu transformaciju javne uprave i ponuditi prisutnima uvide o trenutnom stanju, planovima za budućnost i potencijalnim preprekama koje se moraju prevladati. Hoće li digitalna budućnost Bosne i Hercegovine značiti kraj za pečate, šaltere i beskrajne papire – NetWork konferencija će se posvetiti traženju ključnih odgovora na ova i slična pitanja. Za sve one koji žele biti dio ovog izuzetnog događaja, napomena da su regularne kotizacije u prodaji do 9.10.2023. a za grupne prijave osigurani su popusti. Sve najnovije informacije mogu se pronaći na službenoj stranici konferencije: www.networkkonferencija.ba te na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

Oglasi
LM