viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 28.09.23 @ 15:35

Bosna i Hercegovina trenutno stoji na digitalnoj raskrsnici. Dok se Europa i region ubrzano kreću prema sveobuhvatnoj digitalizaciji javnih servisa, BiH se čini kao država zarobljena u analognoj prošlosti. U eri u kojoj digitalna transformacija nije samo trend već potreba, građani i kompanije u BiH suočavaju se s nedostatkom praktičnih digitalnih opcija za ključne usluge iz domena javne uprave. Djeluje da su do sada digitalne inicijative bile tek sporedna stavka na političkoj agendi i pitanje koje se postavlja nije samo „zašto“, već „kako dalje”? Počinju li stvari da se mijenjaju, da li su se stekli uvjeti i hoće li građani BiH konačno početi da hvataju digitalni korak sa ostatkom modernog svijeta?

Na predstojećoj NetWork konferenciji, koja će se održati od 18. do 20. listopada u Grand Hotelu Neum, jedan od centralnih događaja biće panel diskusija koja će nastojati pružiti uvide i odgovore na aktualna pitanja digitalizacije servisa javne uprave. Naziv ovog panela je „Digitalizacija servisa javne uprave u BiH – čekaju li nas bolji dani?“, a realizira se pod pokroviteljstvom AmChama. Damir Dizdarević, generalni direktor kompanije Logosoft, s višegodišnjim iskustvom u IT sektoru i angažmanom u upravnom odboru Američke trgovačke komore (AmCham), preuzet će ulogu moderatora panela, te svojom ekspertizom voditi i obogatiti diskusiju. Ugledni i relevantni panelisti koji će podijeliti sa sudionicima informacije, planove i iskustva su:

• Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH, koji će iz pozicije nadležnog ministarstva, predstaviti trenutno stanje i viziju digitalizacije servisa javne uprave u BiH.

• Almir Badnjević, direktor agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) pojasnit će ulogu i planove ove agencije u digitalizaciji servisa javne uprave.

• Svjetlana Perković, s iskustvom u mnogim digitalnim transformacijskim projektima za UIO, podijelit će informacije o trenutnom statusu digitalizacije servisa u UIO i načine integracije s drugim institucijama u BiH.

• Aida Soko, ekonomska savjetnica u Delegaciji EU u BiH, koja će iz perspektive Europske unije pružiti uvide u podršku i smjernice za digitalnu transformaciju BiH.

• Denis Turkanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj RS, koji će sa sudionicima podijeliti informacije i planove o tome što po pitanju digitalizacije radi ministarstvo u kojem djeluje.

Panelisti će kroz interaktivnu diskusiju razmotriti ključne izazove, prilike i rješenja za digitalnu transformaciju javne uprave i ponuditi prisutnima uvide o trenutnom stanju, planovima za budućnost i potencijalnim preprekama koje se moraju prevladati. Hoće li digitalna budućnost Bosne i Hercegovine značiti kraj za pečate, šaltere i beskrajne papire – NetWork konferencija će se posvetiti traženju ključnih odgovora na ova i slična pitanja. Za sve one koji žele biti dio ovog izuzetnog događaja, napomena da su regularne kotizacije u prodaji do 9.10.2023. a za grupne prijave osigurani su popusti. Sve najnovije informacije mogu se pronaći na službenoj stranici konferencije: www.networkkonferencija.ba te na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

Oglasi