viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.03.24 @ 08:37

Loša demografska slika u Unsko-sanskoj županiji natjerala je predstavnike vlasti na suradnju. Nezaposlenim majkama porodiljama kroz proračun za 2024. godinu osigurana porodiljna naknada od 500 maraka na mjesečnom nivou tokom godine. Iako i dalje, u usporedbi s nekim županijama – nedovoljno, u odnosu na protekle godine – veliki je ovo korak naprijed.

Nezaposlene porodilje godinama u lošoj situaciji. Donedavno, njihova primanja su bila ograničena na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od samo stotinu maraka. Novac su čekale i po tri godine, a da bi im uopće bio isplaćen, morale su imati otvoren račun u banci. Gotovo kompletan iznos odlazio je na – papirologiju.

OGLAS

“Svi znamo da banka naplaćuje vođenje računa 2KM. Na 3 godine to izađe 72 marke, plus taksa od 10 KM za vađenje dokumentacije, što znači da na kraju, žena majka van radnog odnosa nije dobila nikakvu naknadu”, objašnjava Adnan Mešanović, stručni suradnik u Centru za socijalni rad Bihać.

OGLAS

Prošle godine mjesečna naknada je bila 327 maraka. Ove godine u budžetu su izdvojena dodatna sredstva. Predstavnici kluba Naroda i pravde ovaj amandman na budžet predlagali su i prošle godine. Nakon više od jedne godine – naišli su na razumijevanje.

OGLAS

“Od tog minimalca 327 KM, koliko po federalnom zakonu mora da se izdvaja za porodilje, mi smo sada došli do 500 KM. Siguran sam i nadam se da ćemo i narednih godina povećavati taj iznos, tako da bismo pokušali popraviti tu demografsku sliku koja je u našoj županiji u jako lošem stanju”, kaže Azhar Sejarić, zastupnik NiP-a u Skupštini USŽ-a, piše FTV.

Prema visini naknada, kako kaže Sejarić, trebalo bi pratiti Županiju Sarajevo: “U ŽS-u imamo situaciju da svaka majka, bilo zaposlena ili nezaposlena, ima 1200 maraka mjesečno, 12 mjeseci”.

Povećanjem naknade i redovnim isplatama raste i interes nezaposlenih porodilja da iskoriste svoje pravo. Donedavno ih je u evidenciji bilo tek 30, kažu iz Centra za socijalni rad. Ovaj proces će se i dalje odvijati preko njih.

“Isplate se vrše redovno, zadnja je bila za siječanj ove godine, a broj korisnika sa 31.12. prošle godine je bio 142 korisnika. Ako uzmemo u obzir ono na početku navedeno, broj se povećao za 5 puta”, dodaje Mešanović.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USŽ-a Zemina Kadirić (SDA) pojašnjava – kako se radi o dodatnom pravu, Vlada USŽ-a će posebnom odlukom utvrditi navedeni iznos, a onda će on putem Centra za socijalni rad biti proslijeđen.

Usprkos naporima, za postizanje standarda kakve imaju pojedini kantoni, potrebno je još mnogo rada. Ipak, cilj je jasan – vođenje pronatalitetne politike sa sistemom mjera u kakvom bi se mladi parovi prije i lakše odlučivali na proširenje obitelji.

Oglasi
LM