viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.01.24 @ 17:35

Nakon što je Vlada Federacije BiH usvojila i po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila ovogodišnji proračun težak blizu 7,5 milijardi maraka, ponovno se otvorila šansa za famozno akontativno usklađivanje mirovina.

Podsjetimo, riječ je o modelu prema kojem su mirovine uvećane po osnovu redovnog usklađivanja, koje je inače zakonska odredba svakog 15. travnja, isplaćuju unaprijed.

OGLAS

Težak položaj

Taj model je primijenjen lani zbog teškog položaja ove populacije, kada je odluka o tome donesena koncem siječnja, a isplata uvećanih primanja u postotku koji je rezultat rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u protekloj godini počela je u veljači.

OGLAS

Prema tom receptu, uz uvjet da proračun u istovjetnom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta, akontativno usklađivanje bi bilo izvršeno i ove godine.

OGLAS

– Nažalost, zbog odluke o privremenom financiranju, taj model je bio neizvjestan, međutim, situacija se promijenila nakon što je Vlada FBiH usvojila proračun i uputila ga u Parlament na usvajanje. Ako bude usvojen proračun, a vjerujemo da hoće, Vlada FBiH ima mogućnost donijeti odluku o akontativnom usklađivanju mirovina, što će se, vjerujemo, i dogoditi – rekao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO).

On nije mogao govoriti o tome hoće li u slučaju primjene akontativnog modela mirovine biti uvećane za šest posto, kako je to ranije iznosilo, istaknuvši da je za to potrebno sačekati službene podatke Federalnog zavoda za statistiku potrebne za određivanje iznosa usklađivanja.

Moguće korekcije

Iako im je ranije Federalni zavod za statistiku dostavio podatke, odnosno projekciju o tome da iznos usklađivanja za mirovine iznosi šest posto ili, preciznije, između pet i sedam posto, ipak, kako saznajemo, mirovine će biti uvećane za pet posto. To će biti učinjeno zbog mogućih korekcija potrebnih parametara i činjenice da je riječ o isplati unaprijed, a u slučaju da taj iznos bude veći, umirovljenici će u svibnju dobiti razliku za prethodna tri mjeseca.

U Savezu udruženja umirovljenika vjeruju da će, ako se proračun usvoji, biti primijenjeno akontativno usklađivanje mirovina. Iako ne mogu utjecati na postotak, odnosno iznos prema kojem se usklađuju mirovine, naglasili su kako će im u ovoj situaciji svako povećanje njihovih primanja, posebno onima s najnižim mirovinama, dobro doći.

Apel parlamentarcima

– Mnogo računamo na zastupnike u Federalnom parlamentu, uvažavajući činjenicu da su kasno dobili prijedlog proračuna, te ih najiskrenije molimo da u cilju pomoći, u prvom redu umirovljenicima kao najugroženijoj populaciji, dignu ruke za proračun kako bi se osigurale isplate naših mirovina – rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

 U proračunu je planiran rast iznosa predviđenih za isplatu mirovina od 317,17 milijuna KM.

Oglasi
LM