viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.05.24 @ 13:25
OGLAS

Očekivano, oporba u Republici Srpskoj nije se odazvala sastanku u Narodnoj skupštini Republike Srpske kako bi podijelila odgovornost oko daljnjih poteza vezanih uz raspisivanje izbora i sudjelovanje na njima, ali i mogućeg bojkota koji ne isključuju vladajuće stranke u Republici Srpskoj zbog nametanja izmjena Izbornog zakona i davanja dodatnih ovlasti aktualnom kompromitiranom sazivu Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

OGLAS

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik je nakon povratka iz Beograda, gdje je sudjelovao na okupljanju srpskih dužnosnika uoči odlaska predsjednika Aleksandra Vučića u New York, gdje će se usprotiviti prihvaćanju rezolucije o Srebrenici, izjavio kako se njegova stranka SNSD odazvala pozivu na sastanak jer je “zainteresiran za sudbinu Republike Srpske”.

– Normalno je da postoje različita mišljenja o mnogim pitanjima, ali okupili smo se oko nacionalnog pitanja – rekao je Dodik nakon sastanka i uputio oštre kritike oporbi. Ponajprije SDS-u i PDP-u, strankama koje su već najavile sudjelovanje na izborima po pravilima koja je nametnuo visoki predstavnik. Dodik je ocijenio kako se oporba ponaša kukavički jer nije došla na sastanak. – Očigledno ih ne zanimaju građani Republike Srpske. RS će obraniti svoj ustavni položaj i imamo pravo birati i biti birani. Znali smo da oporba neće doći na sastanak jer nije homogenizirana oko zajedničkog programa, već oko programa koji su nametnuli strani veleposlanici – istaknuo je Dodik.

OGLAS

Dodao je kako su solidarnost i zajedništvo ključni čimbenik opstanka Republike Srpske. – Ali neki su spremni prihvatiti nametanja neizabranog stranca koji želi diktirati izborni proces. Kao predsjednik SNSD-a zalažem se za bojkot izbora pod uvjetom da to bude rezultat konsenzusa predstavnika svih političkih stranaka u Republici Srpskoj – istaknuo je Dodik. Naglasio je kako je namjera sastanka bila da se s predstavnicima oporbenih stranaka izgradi zajednički stav po pitanju izlaska na lokalne izbore. – Oporba je prihvatila podaništvo Schmidtu i političkom Sarajevu – istaknuo je Dodik. Vladajući će konačnu odluku o sudjelovanju na izborima donijeti na današnjem sastanku, a kritike oporbi uputili su i drugi predstavnici stranaka na vlasti.

OGLAS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da će konačna odluka o nastupu na lokalnim izborima biti donesena na sastanku vladajuće koalicije. – Smatramo da naši kolege iz oporbe koji se nisu odazvali sastanku od početka rade s Christianom Schmidtom i pojedinim veleposlanicima – naveo je Stevandić na konferenciji za novinare. Naveo je kako oporba želi iskoristiti resurse Središnjeg izbornog povjerenstva kako bi mijenjala volju naroda. – Čak su nam uputili uvredljive konotacije odmah nakon što smo uputili poziv za sastanak – objasnio je Stevandić. Dragan Đurđević, predsjednik Srpske radikalne stranke “Dr. Vojislav Šešelj”, izjavio je da Republika Srpska mora imati svoj Izborni zakon i da Središnje izborno povjerenstvo BiH ne zaslužuje provoditi izbore na razini lokalnih zajednica i za zastupnike Narodne skupštine Republike Srpske.

OGLAS

Problem u SIP-u
– SIP je pokazao da loše radi. Riječ je o skupini ljudi koji nikome ne podnose račune, a sada imaju velike ovlasti. Mišljenja sam da sljedeće izbore treba provoditi Republičko izborno povjerenstvo prema Izbornom zakonu Republike Srpske – rekao je Đurđević na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sastanka predstavnika političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju zastupnike u parlamentu i vijećnike u lokalnim skupštinama. Visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH. Ove izmjene, kako su naveli iz OHR-a, imaju za cilj postizanje poštenijih i transparentnijih izbora u BiH, uključujući uvođenje skenera, identifikacije birača i pravilnijeg načina brojenja glasova. Vlasti RS-a su, međutim, odbacile ove izmjene jer ga deklarativno ne priznaju i smatraju neprihvatljivim da se zakoni mijenjaju na ovaj način.

Umjesto toga RS planira donijeti vlastiti entitetski Izborni zakon kako bi ubuduće provodio izbore. Procedura je, međutim, zastala u Vijeću naroda Republike Srpske, gdje su bošnjački izaslanici ovo pitanje proglasili vitalnim interesom, pa će prijedlog entitetskog Izbornog zakona ići na pravorijek Ustavnog suda Republike Srpske.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM