viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.04.24 @ 15:39
OGLAS

Predsjednik RS Milorad Dodik upozorio je da je status pregovarača BiH ugrožen “zbog djelovanja Christiana Schmidta i da se, ukoliko to pitanje ne bude riješeno, ulazi u period eskalacije, te ukazao da stvar dodatno komplicira i rezolucija o Srebrenici, koja je otišla u New York bez suglasnosti Predsjedništva BiH.”

Dodik, koji u Grčkoj sudjeluje na Delfi ekonomskom forumu, istaknuo je da je riječ o velikom događaju koji je okupio mnogo predsjednika, premijera, te naveo da je sinoć nazočio i panelu čija tema su bile perspektive Balkana vezane za europski put. On je naveo da je direktoru za zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst priopćio da je taj početni entuzijazam nakon dobijanja odluke o statusu pregovarača ugrožen ponašanjem nelegalnog Schmidta i da je zbog toga došlo do jedne krize i zastoja.

OGLAS

-Ukoliko se ne riješi to pitanje, ulazimo u period eskalacije. Dodatno stvar komplicira i rezolucija o Srebrenici, koja je otišla u New York bez suglasnosti Predsjedništva BiH. Oni žele da od Srebrenice naprave mit. U približno ujednačenom broju žrtava, samo jedna strana ima pravo da oplakuje svoje žrtve – rekao je Dodik. Dodik je naglasio da su tu priču pokrenuli muslimani, unilateralno, a veleposlanik pri UN je to uradio ilegalno i to je zabrinjavajuće. – Mi ne možemo da pristanemo na tu priču i smatramo da u BiH mnoge stvari neće biti iste”, naglasio je Dodik.

OGLAS

Predsjednik RS je naglasio da, ukoliko ne budu ukinuta Schmidtova nametanja, “Republika Srpska će ući u donošenje izbornog zakona”.-Organizirat ćemo i niz manifestacija kako bismo rekli da život u BiH sa Bošnjacima apsolutno nema nikakvog smisla. Tamo su napetosti koje troše vrijeme i njima i nama – rekao je Dodik. Dodik je naveo da je Euchhorst prenio i da američki veleposlanik u BiH upravlja bošnjačkom političkom strukturom, da je on maliciozan.-Murphy je običan špekulant. Na svu sreću – odlazi brzo iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj koji dođe neće biti ni sličan njemu – istaknuo je Dodik.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM