OGLAS
Vrijeme objave: 17.10.23 @ 16:15
OGLAS

HDZ BiH, SDA i SDP bi, prema neslužbenim izvorima portala hercegovina.info trebali formirati novu Vladu Hercegovačko-neretvanske županije. Kako saznaje spomenuti portal, stavljen je potpis na dogovor, a sve bi se i službeno moglo formirati na sjednici županijske Skupštine već ovog ili narednog tjedna.

Tko će dobiti koje resore?
Iako se još uvijek malo zna o potencijalnim ministrima i stranačkim kadrovima koje ćemo gledati u godinama pred nama, procurili su dijelovi dogovora. Prema tome, HDZ BiH je, za razliku od drugih županija gdje je ‘izvisio’ u proteklom razdoblju pokazao se kao dominantan u pregovorima i ciljevima te ćemo opet gledati njihovog kandidata na čelu Vlade kao premijera. Kao stranka koja je pobijedila na izborima uživat će funkciju premijera, ali i pet dodatnih ministarstava. HDZ bi trebao nastaviti upravljati resorima koje je imao i dosad, a to su ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarstvo prometa, ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo branitelja i ministarstvo zdravstva.

SDA bi mogla dobiti opet dobru uhodanu rutu vladanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pa se drže gradnje, pravde, financija i obrazovanja. SDP-u bi trebalo pripasti ministarstvo gospodarstva i ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Tko bi trebao činiti skupštinsku većinu?
Prema trenutačnom sastavu Skupštine Bošnjaci bi praktično mogli biti bez oporbe, ukoliko dosada oporbeni SDP ne bude glumio oporbu u vladajućoj većini. Naime, NiP kojeg u HNŽ predvodi Omer Hujdur trebao bi barem prema dogovoru s državne i federalne razine podržati partnere iz SDP-a, a NES-ov Nermin Vrtić bi trebao također podržati rad ove Vlade.

Savez HDZ – SDA – SDP obuhvaća široko područje ‘partnerstva’, pa bi tako samo Hrvati mogli imati oporbu u vidu zastupnika HRS-a i HDZ-a 1990. Upravo je Devedesetka možda najveća žrtva postizbornih pregovora. Republikanci su i u prošlom sazivu Skupštine bili oporba, a prema trenutačnim zbivanjima vladajući će od njih to moći očekivati i u ovom sazivu budući da su Vesna Šunjić i Mirko Vasilj u više navrata pokazali da ih ne zanima ovakva vlast.

Još uvijek je neizvjesno kako će djelovati DF Željka Komšića s dva županijska zastupnika, no moglo se vidjeti dosad da im nije problem podržati i koalirati s HDZ-om i SDA, a možda su i jedini u win-win situaciji budući da njihov županijski ogranak još uvijek, za razliku od centrale, gaji simpatije prema SDP-u.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM