viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 07.07.23 @ 16:40

S ciljem realizacije pogodnosti za korisnike autoceste danas je u Zagrebu održan sastanak između predstavnika JP Autoceste FBiH i predstavnika Hrvatskih autocesta d.o.o. na kojem je postignut dogovor oko uvezivanja elektronske naplate cestarine s ciljem unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika.

Jedna od važnih novina jeste mogućnost prolazaka korisnika s ACC TAG/ENC uređajima kroz naplatne postaje koje se nalaze na području spomenutih zemalja bez zaustavljanja i plaćanjem cestarine beskontaktno korištenjem ACC TAG/ENC uređaja. Naime, to znači da će se naknade za korištenje dionica autoceste u Federaciji BiH, koje su pod upravljanjem JP Autoceste FBiH d.o.o., na naplatnim postajama iste moći platiti ENC uređajem, isto kao što će se naknade za korištenje dionica autoceste u Republici Hrvatskoj, koje su pod upravljanjem Hrvatske autoceste d.o.o, moći platiti ACC TAG uređajem.

Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o TAG-ovima iste vrste, samo što će korisnici, uz prethodnu registraciju na naplatnom mjestu, imati instalirana dva računa na jednom TAG/ENC uređaju gdje će jedan od njih biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Federacije BiH, a drugi na dijelu Republike Hrvatske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog poduzeća. Uvođenjem spomenutih mogućnosti povećat će se sigurnost prometa i smanjiti gužve na autocestama jer nema zaustavljanja zbog naplate što posljedično rezultira povećanjem protočnosti i smanjenjem štetnih emisija uzrokovanih prometnim zastojima i kolonama.

Narednog tjedna Autoceste FBiH će početi sa testiranjem u svrhu postizanja potpune kompatibilnosti uređaja unutar sustava elektronske naplate cestarine kako bi uskoro sustav bio pušten za korisnike.

Oglasi