viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 05.10.23 @ 15:08

Zakon o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) usvojen je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH po hitnom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donošenjem ovog Zakona izjednačava se isplatni koeficijent kod obračuna mirovina pripadnicima Oružanih snaga BiH, vojnim osiguranicima koji su umirovljeni nakon 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH način je na koji se eliminira nejednakost nastala uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na mirovinu u periodu do 2018. godine, a po istom Zakonu o službi u OSBiH, što je dovelo do derogiranja načela jednakosti pred zakonom i što je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH, te odredbama Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

“Donošenjem lex specialis zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH izbjegli smo intervencije u članku 140. Zakona o PIO kako ne bismo ugrozili dostignute isplate za više od 430.000 umirovljenika, a istovremeno ipak ispravili nepravdu prema ovoj kategoriji vojnih osiguranika, te ispoštovali ustavnu obavezu jednakosti pred zakonom, kao i odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Praktično, smatrali smo ovo najboljim rješenjem i za Zavod mirovinsko– invalidskog osiguranja Federacije i za same vojne osiguranike”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM