viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 07.12.23 @ 19:59

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio župu sv. Juraja u Vitezu i razgovarao s fra Velimirom Bavrkom, župnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Čovića posjeti su nazočili i predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš te načelnik općine Vitez Boris Marjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon obilježavanja obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB i obljetnce Viteške brigade ove godine u rujnu, izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, također je boravilo u posjeti ovoj župi. Fra Bavrka je govorio o stanju, funkcioniraju, predviđenim projektima i potrebama ove župe te se kratko osvrnuo na povijest utemeljenja župe, ali i na ratna stradanja. Također, govorio je i o idejama koje se imaju u planu realizirati u ovoj župi.

Župa Vitez nastala je 1861. godine odvajanjem od gučogorske župe. Od tada ima vlastite matice. Na području župe u Mošunju nalaze se tragovi rimskoga naselja i ostaci starokršćanske bazilike. Prvih godina sjedište je župe bilo u Jardolu, gdje je postojala skromna župna kućica, a bogoslužje se obavljalo na otvorenom prostoru. Nedugo nakon kupovine zemljišta u Vitezu izgrađena je 1869. god. crkva, pa je onamo preneseno sjedište župe. Uskoro su franjevci ondje osnovali i pučku školu, koju su sami vodili. Sadašnja župna crkva izgrađena je 1896-1900. god. U župi se nalazi i 11 manjih kapelica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Čović, izaslanica Pendeš te načelnik Marjanović uz zahvalu župniku Bavrki na gostoprimstvu, izrazili su spremnost za suradnju i potporu projektima koji će pridonijeti ugodnijem boravku župljana župe sv. Juraja u Vitezu.

Oglasi
LM