viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 30.06.23 @ 09:56

Odluka da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvoji Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH izazvala je burne reakcije. Naime, odluka Narodne skupštine NSRS o neprovođenju odluka visokog predstavnika na području tog entiteta, a nakon toga i o neobjavljivanju i neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, predstavnici Trojke su ocijenili kao grubo kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Redakcija N1 je pitala i EUFOR za komentar na dešavanja u NSRS-u. Pitali su jesu li poduzeli neke mjere za povećanje sigurnosti u BiH, ali i kako komentiraju nove odluke NSRS-a?

“Zahvaljujemo se na upućenim pitanjima, u prilogu dostavljamo odgovor iz Glavne komande EUFOR-a. EUFOR konstatno motri situaciju na terenu skupa sa našim BiH partnerima. Na osnovu našeg mandata , EUFOR surađuje sa svim organizacijam u BiH i održava sigurno i stabilno okruženje. EUFOR je privržen u stopostotnonosti Bosni i Hercegovini, GK EUFOR -a ne daje priopćenja niti komentira o političkoj situaciji u BiH”, naveli su u odgovoru. Podsjećamo, na osmoj posebnoj sjednici, zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Od 65 prisutnih, za usvajanje prijedloga zakona glasalo je 56 zastupnika i svi su bili za.

Oglasi
LM