viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.24 @ 09:34

Europska unija nije zadovoljna jer je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt bio primoran još jednom nametnuti izmjene zakona u Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije (EU) Peter Stano izjavio je da EU očekuje od vlasti u Bosni i Hercegovini da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s europskim standardima.

OGLAS

Stano je uputio priopćenje povodom odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. “EU podsjeća da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s europskim standardima kroz primjenu preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost financiranja političkih subjekata”, kazao je Stano. Dodaje kako EU očekuje od svih aktera u BiH da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost.

OGLAS

“EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na razini BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na listopadskim lokalnim izborima. EU ističe da je visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u nadolazećem razdolju”, rekao je Stano. Dodao je da nakon odluke Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na europskom putu. Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt objavio je danas da je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje se odnose na integritet izbornog procesa. Tehničke izmjene podrazumijevaju da Središnje izborno povjerenstvo imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera, identifikacije birača i videonadzora.

OGLAS
Oglasi
LM