OGLAS
Vrijeme objave: 18.03.24 @ 12:39
OGLAS

Prema podacima federalne inspekcije zakon se krši u 43 općine i grada. U malom Lukavcu čak je 28 kladionica u samoj blizini škola i vjerskih objekata.

OGLAS

U čak 41 gradu odnosno, kada se zbroje gradovi i općine, u ukupno 43 lokalne jedinice na području Federacije BiH kladionice se nalaze u samoj blizini škola i vjerskih objekata. Kao takve su na nedovoljnoj udaljenosti koja je propisana Zakonom o igrama na sreću FBiH. Ovo su podaci Federalne uprave za inspekcijske poslove, koje otkriva Fokus.

Članak 123. Zakona
U prijevodu ovo znači da sve navedene općine i gradove krše člaakn 123. Zakona o igrama na sreću kojim je definirano da se kladionice ne smiju nalaziti na udaljenosti manjoj od 100 metara od vjerskih objekata i škola.

OGLAS

Prema popisu kojeg su načinili federalni inspektori to su gradovi i općine Banovići, Bihać, Bosansko Grahovo, Bosanska Krupa, Bosanski Petroviac, Breza, Bužim, Bugojno, Doboj Istok, Doboj Jug, Fojnica, Goražde, Gradačac, Gračanica, Gornji Vakuf/Uskoplje, Jajce, Kakanj, Kalesija, Kiseljak, Kladanj, Konjic. Livno, Lukavac.

OGLAS

Također, na spisku su i tri sarajevske općine Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad, zatim Novi Travnik, Odžak, Sapna, Srebrenik, Sanski Most, Široki Broijeg, Tuzla, Visoko, Velika Kladuša, Vogošća, Zenica, Žepče, Tešanj, travnik, Živinice, Orašje i Neum.

OGLAS

U dokumentaciji koju je FUZIP uputio Parlamentu FBiH na osnovu zastupničkog pitanja Admira Čavalića, precizno je navedeno koje se kladionice u kojem mjestu nalaze na udaljenosti kojom se krši zakon.

Naprimjer u Banovićima se čak sedam kladionica Premijer, Williams, BH Play, Formula, Hattrick nalaze u samoj blizini škola i vjerskih objekata. U Brezi ih je čak 14, a među njima su i kladionice Bet Play, Sport Plus Win, Lutrija BiH.

Najviše ih je u Lukavcu, i to čak 28! Ova općina ima više kladionica koje rade u nepropisnoj udaljenosti od škola i vjerskih objekata nego najmmnogoljudnija općina u FBiH, sarajevski Novi Grad gdje ima 16 kladionica čijoj se lokacijom krši Zakon o igrama na sreću. I Grad Zenica ima veliki broj kladionica, koje nisu dovoljno udaljene od škola i vjerskih objekata, i to 19, jednako kao i Travnik.

Što kaže Ministarstvo?
Iz FUZIP-a, pak navode, da bi provjere ovih spiskova kladionica dodatno trebala utvrditi Porezna uprava FBiH. Navode da su podatke dobili od općina u periodu od srpnja do listopada 2019. godine.

Napominju da im je jedna općina dostavila mišljenje Federalnog ministarstva financija iz 2015. godine prema kojem se udaljenost manja od 100 metara odnosi na nova uplatna mjesta, a ne stara. Dakle ne na one priređivačke igara na sreću koji su dobili rješenja prije stupanja na snagu izmjena zakona.

Također, iz FUZIP-a navode da u zaključku Vlade FBiH o ovoj problematici nikada nije stavljen naglasak po kojem zakonu (starom ili novom) priređivač igara na sreću dobio odobrenje.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM