viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.05.24 @ 09:31
OGLAS

Vatrogasci, pogotovo oni diljem Hercegovine, u borbu s požarima ići će “ručno”, s naprtnjačama i uglavnom starim vozilima

Unatoč raznim radnim skupinama i izradi elaborata, od letjelice za gašenje požara u Federaciji BiH ni traga. Kupnja zračnih traktora (air tractor) za gašenje požara, koju je pompozno najavljivala bivša federalna Vlada s Fadilom Novalićem na čelu, završila je u slijepoj ulici, kao i uspostava posebne zračne jedinice, piše Avaz.

OGLAS

Na koncu je, podsjetimo, tih 30 milijuna KM koji su bili osigurani u proračunu prošle godine amandmanima povukla nova vladajuća većina. U federalnoj blagajni ni ove godine nema tog novca pa će vatrogasci, pogotovo oni diljem Hercegovine, u borbu s požarima ići “ručno”, s naprtnjačama i uglavnom starim vozilima, a nerijetko uz pomoć neobučenih mještana. Meteorolozi i klimatolozi upozoravaju na mogućnost značajno toplijeg ljeta, toplinske valove i sušu, a projekcije pokazuju da će klimatski ekstremi postajati sve izraženiji.

OGLAS

Prošle godine Europa je, podsjetimo, imala najtoplije ljeto u povijesti, što je dovelo do velikog broja šumskih požara. Katastrofalna situacija zabilježena je i u našoj zemlji, pogotovo na području Hercegovine. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, prema podacima Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, čak 60 posto požara u cijeloj FBiH otpada na ovu županiju. Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, izjavio je kako prije početka ljetne požarne sezone svake godine, uz podršku Grada Mostara, osiguraju određeni broj sezonskih vatrogasaca. – Što se tiče ljudstva, u sezoni požara uvijek budemo kompletirani, a kada je riječ o materijalno-tehničkim sredstvima i opremi, stalno držimo potrebnu razinu da možemo odgovoriti na sve zadaće koje nas očekuju. Naravno da se uvijek moramo opremati bolje i nabavljati nova vozila – kazao je Jurić. U cijeloj priči donekle je utješna činjenica da je BiH pretprošle godine postala punopravna članica Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, što donosi brojne koristi. RESCEU je prošle godine imao na raspolaganju flotu od 13 letjelica za gašenje požara, deset kanadera, dva zračna traktora i jedan helikopter.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM