viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.02.24 @ 07:48
OGLAS

Jučer je u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu, Federalni inspektorat za hranu održao sastanak s predstavnicima Udruženja osoba oboljelih od celijakije „No gluten“ i predstavnicima Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu uprave za inspekcijske poslove Županije Sarajevo.

OGLAS

Tema sastanka je bila unapređenje deklariranja prehrambenih proizvoda na sadržaj glutena – proteina koji je sastavni dio pšenice, raži i ječma, koji ugrožava zdravlje osoba oboljelih od celijakije.

Predstavnice udruženja su naglasile da je jedini lijek za celijakiju striktna bezglutenska prehrana, zbog čega ishrana oboljelih zahtijeva upotrebu sigurnih bezglutenskih proizvoda, odnosno stalnu informiranost o prisutnosti glutena u prehrambenim proizvodima, kao i poseban režim skladištenja bezglutenskih proizvoda i namirnica, te pripreme bezglutenskih obroka.

OGLAS

Kako bi se unaprijedila zaštita zdravlja osoba oboljelih od celijakije, Federalni inspektorat za hranu će u toku mjeseca ožujka poduzeti niz aktivnosti i mjera, održati sastanke s nadležnim inspekcijskim organima, Agencijom za sigurnost hrane i drugim relevantnim institucijama, te poduzeti napore na intenziviranju uzorkovanja namirnica i unapređenju oblasti deklariranja proizvoda, o čemu će do kraja ožujka izvijestiti predstavnike Udruženja.

OGLAS

Dogovoreno je i da će Udruženje kontinuirano obavještavati Federalni inspektorat za hranu o daljnjim neusklađenim analizama proizvoda u pogledu sadržaja glutena.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM