viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 05.12.23 @ 07:52

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić, uputio je u nedjelju  dopis predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto u kojem “ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o obrani BiH i Zakonom o službi u OS BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galić je utvrdio da je nezakonito provedeno smjenjivanje i umirovljenje general bojnika Marka Stojčića s dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za potporu OS BiH jer to učinjeno bez prijedloga ministra obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Smjenjivanje i umirovljenje general bojnika Marka Stojčića s dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za potporu OS BiH je učinjeno bez prijedloga Ministra obrane, navodi se u dopisu Galića predsjedateljici Krišto.

Nakon Galićevog dopisa predsjedateljici Vijeća ministara BiH, Borjani Krišto, u kojem je zatražena i reakcija Tužiteljstva BiH zbog kršenja zakona, reagirao je ured člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, koji je na tu dužnost izabran četiri puta dominantno bošnjačkim glasovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Imenovanje generala je isključiva nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine po Zakonu o obrani Bosne i Hercegovine, članak 12, točke, i. j. k. General Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Osim toga, Stojčić je ispunio uvjete za umirovljenje, navode iz Komšićeva kabineta.

Je li na snazi potpuno bezvlašće?

Na Komšićevo odgovor potom je reagirao zamjenik ministra obrane BiH, Slaven Galić.

Galić ističe da se Ured člana Predsjedništva BiH poziva na članak 12. točke i), j) i k) Zakona o obrani BiH kojim su propisane nadležnosti Predsjedništva BiH oko imenovanja, promicanja i smjenjivanja generala u OS BiH.

-U svome Odgovoru Komšićev ured napominje da je imenovanje generala isključiva nadležnost Predsjedništva BiH. Riječ isključivo u hrvatskome jeziku znači samo, jedino, ekskluzivno, što znači da u ovome slučaju članak 12. Zakona o obrani BiH isključuje sve ostale članke Zakona o obrani BiH koji uključuju Ministarstvo obrane BiH u proces imenovanja generala, navodi Galić u komentaru na Komšićevu reakciju.

Zamjenik ministra obrane pojašnjava da se radi o članku 15. točke g) navedenoga Zakona na temelju kojega Ministar obrane Bosne i Hercegovine predlaže postavljenje, promicanje i smjenu generala.

-Jedan članak zakona ne može isključivati drugi članak istoga zakona, navodi Galić.

Galić dalje pojašnjava da Komšićev ured navodi da General Stojčić nije imenovan “zato što nema odgovarajuću školsku spremu”, što smatra apsurdom.

-Ovdje se radi o apsurdu. General Stojčić je već General, kako i sam Komšićev ured tvrdi. Istoga nije trebalo imenovati jer je već imenovan. U vrijeme predsjedničkih mandata Željka Komšića i to od 2010. godine do 2018. godine Marko Stojčić je bio general. Tada taj isti Ured nije dovodio u pitanje stručnost generala Stojčića. I u tome razdoblju general Stojčić je premještan i postavljan od strane Predsjedništva, jedina razlika je što je tada sve odrađeno po Zakonu o obrani BiH, uvažavajući prijedlog Ministra obrane. U tome vremenu Komšićev ured očito nije imao svoga kandidata, istaknuo je Galić.

U odgovoru članu Predsjedništva BiH Galić navodi da Komšićev ured nije dao odgovor zašto isključuje primjenu članka zakona kojega su prekršili (članak 15. točke g) Zakona o obrani BiH)?

-Zašto su postavili brigadira Martina Propadala na mjesto generala ako se nije našao u dostavljenom prijedlogu Ministarstva obrana, navodi Galić te pojašnjava da se radi o nezakonitom činu.

Galić pita i  kako se onda uopće našlo ime Martina Propadala pred članovima predsjedništva ako nije zakonito predložen od strane Ministarstva obrane. -To je pitanje za Tužiteljstvo BiH, istaknuo je Galić i ponovno upitao zašto su smijenili i umirovili generala Marka Stojčića ako to nije bio prijedlog Ministra obrane?

-U Odgovoru iz Ureda Željka Komšića naveli su da je Stojčić ispunio uvjete za umirovljenje. Članak 48. stavak (2) Zakona o službi u OS BiH propisuje uvjete za starosnu mirovinu te nalaže da se izuzetno, na prijedlog ministra Obrane, osoba koja ima čin generala, bez obzira na godine starosti i godine mirovinskog staža može umiroviti. I u ovome slučaju izostao je prijedlog Ministra te je ponovno prekršen članak zakona, naglasio je Galić.

Galić postavlja pitanje je li na snazi potpuno bezvlašće u kojemu svatko može predlagati generale članovima Predsjedništva BiH kršeći zakonske odredbe.

-U dostavljenom Odgovoru od strane Ureda Željka Komšića evidentno je da isti nisu niti pokušali demantirati povredu članaka Zakona o obrani i Zakona o službi u OS BiH. Isti su samo proširili svoje nadležnosti dodavanjem riječi isključivo koju Zakon o obrani BiH ne prepoznaje. Ponovno postavljam pitanje je li  ovim činom potpuno stavljen van pravne snage Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u OS BiH. Poslije ovakvog Odgovora od strane Ureda Željka Komšića preostaje samo da se uključi Tužiteljstvo BiH i formira predmet, stoji u Galićevom odgovoru Komšiću.

Oglasi
LM