viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.05.24 @ 09:22
OGLAS

Ravnatelj Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) Almir Badnjević najavio je da će do kraja godine žitelji BiH imati digitalni novčanik i da će BiH biti lider u toj oblasti.

Naime, objavljena je nova eIDAS 2.0. regulativa koja se odnosi na koncept digitalnog novčanika (Digital ID wallet), namijenjenog kao sredstvo za prošireno korištenje digitalnog identiteta. Badnjević objašnjava da će ovaj novčanik omogućiti žiteljima ne samo dokazivanje identiteta već i dijeljenje dokumenata, provjeru identiteta drugih građana i kompanija, uz visoku razinu privatnosti i kibernetičke sigurnosti.

OGLAS

SSI (Self-Sovereign Identity) omogućava korisnicima kontrolu nad vlastitim podacima kroz decentralizirane digitalne identifikatore (DID), koji donose prednosti poput jedinstvenosti, decentralizacije, kriptografske sigurnosti, kontrole nad podacima i interoperabilnosti.

OGLAS

Digitalni novčanik nudi pristup državnim službama, otvaranje računa u banci, registraciju SIM kartice, pristup vozačkoj dozvoli, potpisivanje dokumenata, pohranjivanje recepata, pristup dokumentima za putovanja, plaćanje, pohranjivanje diploma i certifikata, pristup naknadama socijalnog osiguranja itd.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM