viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.10.23 @ 13:06
OGLAS

Na police trgovina u Republici Srpskoj koje su uključene u kampanju “Društveno odgovorno” plasirana je većina artikala s liste proizvoda bez marže, a prve reakcije građana, tvrde predstavnici potrošača, vrlo su pozitivne, s tim da kupci priželjkuju proširenje popisa na kojem bi se našli i svježe meso, šećer, brašno i ulje. S druge strane, građani FBiH očekuju da se odluke Vlade FBiH, koliko god bile konfuzne, odraze na cijene u trgovinama. Posebno nakon izjave federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića da su kontrolama na tržištu na određenim artiklima na koje se odnosi posljednja odluka Vlade FBiH trgovci uzimali i do 70 posto profita.

OGLAS

Traže više proizvoda

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a kažu kako su do sada sve trgovine koje su dio kampanje plasirale više stotina proizvoda sa sniženom maržom, a kada su u pitanju namirnice s liste onih za koje su se proizvođači odrekli zarade, većina se nalazi na policama. – Uzimajući u obzir prethodne zalihe te procedure njihove zamjene i poštovanje zakonskih procedura, proces plasmana proizvoda s nula posto marže zahtijeva malo dulje razdoblje te je trenutačno u trgovinama koje su dio kampanje oko 90 posto proizvoda s te liste. Očekujemo da do kraja tjedna svi proizvodi iz ovog obuhvata budu dostupni u svim trgovinama – rekli su za Glas Srpske iz Ministarstva trgovine. Trenutačno lista namirnica na koje je marža 0% obuhvaća 45 proizvoda od 19 proizvođača. Iznos pojeftinjenja proizvoda je različit i kreće se od 10 do 50 posto. Izvršna direktorica Udruge za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić kaže kako su potrošači itekako podržali akciju i da se do sada nitko nije žalio na eventualne nepravilnosti. – Prve reakcije su vrlo pozitivne, prije svega, jer je ekonomska situacija teška pa građanima svako pojeftinjenje dobro dođe. I pet, deset feninga manje na veću količinu za nekoga predstavlja uštedu. Ima potrošača koji se već raspituju hoće li biti još proizvoda po nižim cijenama. Oni itekako priželjkuju i jeftinije svježe meso – rekao je za Glas predsjednik Udruge za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić. Izvršna direktorica Udruge građana “Oaza” iz Trebinja Nedeljka Ilić kaže kako su proizvodi sniženi i u ovom gradu te da priželjkuju da asortiman s nižim cijenama bude obogaćen i artiklima osnovnih životnih namirnica kao što su šećer, ulje, brašno i kruh.

OGLAS

Stupila na snagu

OGLAS

U FBiH na snagu je stupila odluka Vlade FBiH u kojoj su propisane maloprodajne i veleprodajne marže na određene artikle u trgovinama. Inspektori u FBiH provjeravaju poštuju li se donesene odluke. Propisana kazna za pravnu osobu iznosi 1250 KM, a za fizičku 500 KM. Odluka se odnosi na 15 artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, gdje marže ne smiju biti veće od 5% u veleprodaji do 8% u maloprodaji. Inspektori su već krenuli u kontrolu i provjeravaju poštuju li se donesene odluke. Manji postotak marže neće mnogo utjecati na smanjenje cijena proizvoda u maloprodaji, mišljenja su stručnjaci. Za Ministarstvo trgovine FBiH ograničavanje marži jedna je od antiinflacijskih mjera Vlade. S druge strane, podsjećamo, ekonomist i parlamentarac Admir Čavalić ne misli da je to antiinflacijska mjera. Čavalić je konstatirao da je Vlada FBiH dezinformirala javnost kada je u pitanju ograničavanje marži. Smatra da posljednjom odlukom Vlade nije povećan broj potrepština s ograničenom maržom s 9 na 15 namirnica. Zaključio je da su posljednjom odlukom specificirane potrepštine, ali da je to predstavljeno kao povećanje broja potrepština s ograničenom maržom. Primijetio je da su marže na novoj listi povećane u odnosu na marže za devet stavki s liste. Iz Ministarstva to negiraju. – Prema podacima Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), marža za pileće meso je u lipnju ove godine u veleprodaji dosezala čak 62,42 posto, a za svježa jaja u veleprodaji je iznosila 22,67 posto, dok je u maloprodaji bila 59,70 posto. Također, prema podacima FUZIP-a, od travnja 2021. do 30. lipnja 2023. izdani su prekršajni nalozi u visini od 1,4 milijuna KM – naveli su iz Ministarstva.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM