OGLAS
Vrijeme objave: 28.10.24 @ 14:38
OGLAS

Općinski odbor HDZ BiH Odžak sazvao je press konferenciju za medije kako bi izrazili negodovanje spram proteklih izbora na području svoje općine, te uputili službeni prigovor SIP BiH. Medijima su se obratili u pojašnjenju svojih stajališta predsjednik OO HDZ BiH Odžak Ilija Ilić i voditelj Općinskog izbornog stožera HDZ BiH Odžak Pero Radić. 

OGLAS

„Mi smo nakon proglašenja preliminarnih rezultata podnijeli zahtjev Središnjem izbornom povjerenstvu BiH za ponovno brojanje glasačkih listića, te grafološko vještačenje potpisa na biračkom mjestu 017A 021 u Novom Gradu. Vidjeli smo da je Središnje izborno povjerenstvo odobrilo novo brojanje glasačkih listića i čekamo što će biti kada završe taj proces. I dalje inzistiramo u našem zahtjevu“, izjavio je Ilić.

„Voditelj Općinskog izbornog stožera HDZ BiH Odžak Pero Radić je detaljnije pojasnio o kakvom se prigovoru radi: Podnijeli smo zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića i poništenje izbornih rezultata na biračkom mjestu 017A 021, osnovna izborna jedinica Odžak. Dakle radi se o biračkom mjestu Novi Grad gdje imamo ozbiljne indicije i saznanja da je došlo do zlouporabe biračkog prava na način da su članovi biračkog odbora potpomogli odnosno poticali glasovanje u ime druge osobe. Po našim spoznajama radi se o jednoj klasičnoj izbornoj prijevari. Imamo podatke za 24 osobe s kojima smo komunicirali koji su došli na to biračko mjesto i onda je prilikom glasovanja utvrđeno da je već netko iskoristio njihovo biračko pravo. Smatramo da je netko zloupotrijebio njihovo biračko pravo. Na izvanrednoj sjednici SIP BiH udovoljeno je našem zahtjevu za ponovnim brojanjem glasačkih listića na tom biračkom mjestu, ali ono čemu se mi nadamo i što smo također zahtijevali prema Središnjem izbornom povjerenstvu, a to je grafološko vještačenje i utvrđivanje svih onih nepravilnosti. To znači provjeru svih onih potpisa u Središnjem izbornom popisu s usporedbom s bazom podataka IDDEEA u središnjoj bazi podataka kako bi se utvrdile sve one malverzacije za koje imamo ozbiljne indicije. Najbolji dokaz za to svakako će biti Izvod iz središnjeg biračkog popisa,“ izjavio je Radić. 

OGLAS

„Pored 24 osobe  s kojima smo komunicirali telefonskim putem, postoje ozbiljne indicije da se ta prijevara dogodila u znatno većem broju. Naša predviđanja su budući da je i velika izlaznost nešto 60% veća nego na prošlim izborima, indicije su da se prijevara dogodila i u većem broju, tako da se nadamo kako će biti odobreno grafološkog vještačenje, te da će se utvrditi sve nepravilnosti koje su se dogodile na tome biračkom mjestu, te da će se u konačnici rezultati tog biračkog mjesta poništit i ponovno održati izbori na tom biračkom mjestu 017A 021 Novi Grad, u osnovnoj izbornoj jedinici u Odžaku“, izjavio je Radić. 

OGLAS

Press konferenciju je zaključio riječima opravdanost očekivanja uvažavanja njihovog zahtjeva. “Pored ovog zahtjeva kojim želimo otkloniti sve one nepravilnosti koje su se očito dogodile na tom biračkom mjestu, prije svega nepravilnosti, malverzacije koje su učinjene od člana biračkog odbora koji je utvrđivao identitet birača koji su dolazili na to biračko mjesto i naravno za velik broj onih koji se nalaze u inozemstvu na privremenom radu ili su bili fizički odsutni s područja općine Odžak, također smatramo da postoji i odgovornost svih članova biračkih odbora i predsjednika biračkog odbora, ali i svih onih promatrača koji su bili dužni nadzirati izborni proces na tom biračkom mjestu. Kao politička organizacija poduzet ćemo sve zakonom predviđene radnje kako bi se takva ponašanja i takve nepravilnosti otklonile, ali isto tako, kako bi počinitelji takvih malverzacija i odgovarali pred zakonom. Vjerujemo u pravnu državu i vladavinu prava“, zaključio je Radić.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM