viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.24 @ 12:44

Hrvatska pomaže i pomagat će Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema EU, i to konkretno, prijenosom znanja i iskustava stečenih tijekom pregovora Hrvatske i Europske unije, koji su – budući da su pregovori bili teški i dugi, ali i nedavni, jer je Hrvatska posljednja zemlja koja ih je vodila i uspješno zaključila – prilični.

U svjetlu prošlotjedne odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH za članstvo u EU planira se u što skorije vrijeme u Sarajevu održati prezentacija o metodologiji pregovora s EU za najvišu razinu – Vijeće ministara BiH i njihove najbliže suradnike. U sklopu edukacije bili bi predstavljeni izazovi i prioriteti o kojima je potrebno voditi brigu u različitim fazama procesa pregovora o članstvu, praktični elementi donošenja pregovaračkih pozicija, uloge i obveze institucija u procesu te razlike i sličnosti u ranijim i trenutnim krugovima proširenja. Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova ustrojena je tako da pruža tehničku pomoć tranzicijskim zemljama, fokusirajući se na prijenos znanja i iskustva hrvatskih stručnjaka i od 2012. je provela velik broj aktivnosti u suradnji s institucijama BiH, na kojima je educirano više od 2000 sudionika s nacionalne i lokalne razine.

OGLAS

Posebna se pažnja poklanja suradnji s Direkcijom za europske integracije Vijeća ministara BiH (DEI), nacionalno koordinacijsko tijelo za EU poslove. Hrvatska je dosad pomogla BiH u izradi Upitnika u području poljoprivrede, Plana provedbe za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Akcijskog plana, uspostavi sustava prevođenja i terminologije pravne stečevine EU, koordinaciji EU fondova, komuniciranju EU tema, vještini pregovaranja u EU, uspostavi digitalnih alata koji olakšavaju koordinaciju EU procesa te SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL u fokusu MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BiH Elmedin KonakoviĆ i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan GrliĆ Radman na konferenciji za medije nakon nedavnog sastanka u Zagrebu Sandra Veljković uspostavi sustava upravljanja Europskog socijalnog fonda, a u ovoj godini, u sklopu projekta “Podrška procesu EU integracija BiH” pomaže kroz bilateralnu tehničku pomoć, radi podrške reformskih procesa. – Intencija je kontinuirano, u ovom ključnom razdoblju za uspostavu kvalitetnog funkcioniranja sustava koordinacije za pregovore s EU, unaprijediti znanja i vještine javnih službenika BiH. Cilj je što bolja priprema predstavnika radnih skupina za svaku fazu pregovora o pristupanju s EU kako bi razumjeli metodologiju procesa, svoje osobne uloge kao i nadležnosti svoje institucije unutar pregovaračke strukture – kažu iz MVEP-a. Tako je na seminaru “Pripreme za pretpristupne pregovore s EU – iskustvo Hrvatske”, održanom u veljači ove godine u Sarajevu, sudjelovalo čak 199 predstavnika institucija BiH – tajnika ministarstava na državnoj razini, predsjedatelja, zamjenika i tajnika svih pregovaračkih skupina BiH.

OGLAS

Ponuđena su pojašnjenja faza pregovora, praktični aspekti koordinacije pregovora, organizacijski sustav i struktura ministarstava, odgovornost i sastav pregovaračke strukture te uloga izvršne i zakonodavne vlasti RH, kao i Europske komisije u procesu pregovora o članstvu u EU. Sljedeća edukacija održat će se u travnju za predstavnike institucija BiH koji sudjeluju u mehanizmu koordinacije i one koji su zaduženi za harmonizaciju zakonodavstva. Osim bilateralne suradnje, Služba za prijenos znanja radi u BiH s njemačkim partnerom Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). U sklopu suradnje, u ožujku je održan program studijskog posjeta Bruxellesu, namijenjen zemljama zapadnog Balkana, a u pripremi je i organizacija Ljetne škole o europskim integracijama u lipnju u Hrvatskoj.

OGLAS
Oglasi
LM