viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.03.24 @ 11:35

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod američkim sankcijama, mnogi “crnolistaši” iz oba bh. entiteta ostaju bez osobnih računa.

Osobe s američke crne liste, a koje su na proračunu entiteta RS, su pronašle način kako da primaju plaću i druga osobna primanja dok je pred osobama koje su na proračunu BiH (Parlament BiH, Tužiteljstvo BiH…) – veliki problem.

Oglas

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić kazao je za Klix.ba da će on plaću primati putem uputnice u pošti i da tu neće biti smetnji. Ministarstvo financija RS-a će nastaviti uplaćivati mirovinsko i zdravstveno osiguranje kao i do sada, no plaće će osobama koje se nalaze na crnoj listi SAD-a biti uplaćivane na pošte u RS-u gdje će oni podizati novac u gotovini.

Dakle, sankcioniranim osobama je onemogućen kartični promet putem vlastitog računa. Ipak, Stevandić kaže da postoji i drugi načini da se vrše transakcije i da će svi morati biti “kreativni”. Stevandić je jučer kazao je da ima informaciju da će zbog američkih sankcija biti i zatvoren račun SDS-a pa će sada biti pravo pitanje kako će npr. SDS dobiti novac koji im pripada iz proračuna različitih razina vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Klix.ba saznaje i banke u Federaciji BiH počele su zatvarati račune osobama koje se dio OFAC-ove liste sankcija. Na njoj su trenutno Asim Sarajlić, Osman Mehmedagić, Dijana Kajmaković, Gordana Tadić, Marinko Čavara, Fadil Novalić. No, za razliku od osoba iz RS-a koje su većinom na entitetskom proračunu (Dodik, Stevandić, Višković, Šeranić…) i Ministarstvo financija RS-a može plaću uplaćivati u poštu, na državnoj razini situacija je drugačija.

Osobe koje primaju plaću iz državnog trezora, neće biti u mogućnosti primiti i podići plaću u pošti jer državni zakon nije predvidio da Ministarstvo financija i trezora BiH plaće uplaćuje na poštanski račun.

To znači da će, naprimjer Marinko Čavara, Gordana Tadić, Dijana Kajmaković i Željka Cvijanović za sada biti bez plaće. Neki od njih s kojim smo razgovarali su nam kazali da se ovime krše osnova ljudska prava u pogledu raspolaganja imovine i zarađene plaće te da banke jednostrano raskidaju ugovore iako nemaju osnova za to.

Kažu i da su istraživali slične slučajeve u Njemačkoj i Velikoj Britaniji te da su te države zaštitile svoje državljane od američkih sankcija kada je u pitanju isplaćivanje plaća. Istovremeno zatvoren je i račun SDS-u, a to je za Klix.ba potvrdio predsjednik te stranke Milan Miličević. On nam je kazao da je stranka imala jedan račun i da je on sada u fazi zatvaranja, ali da za to danas nije zaslužan SDS već neki drugi. Ipak kaže da u SDS-u imaju ideju i način kako da nastave vršiti uplate i isplate novca, no o detaljima nije želio govoriti. Samo je istaknuo da neće biti ugrožena organizacija niti djelovanje i da će sve biti legalno.

Oglasi
LM